Malmö FF

Nye MFF-tränaren hotades av Stasi: ”Då är du slut”

Av: 

Johan Flinck

FOTBOLL

Stasi försökte tvinga honom att förråda sina lagkamrater.

Cancern satte stopp för spelarkarriären.

Han har fått sparken från tre klubbar i England.

Malmö FF:s nye tränare Uwe Rösler har varit med om en del.

Vem f-n är Uwe Rösler?

Den frågan ställde sig nog rätt många när tysken på tisdagen presenterades som ny tränare för Malmö FF.

Men det är en 49-åring som varit med om en hel del under sitt liv.

Han är född och uppvuxen i det gamla Östtyskland, där han fick sin fotbollsfostran i Lokomotiv Leipzig på 1980-talet.

I sin självbiografi, Knocking Down Walls från 2013, berättar Rösler hur han som 18-åring söktes upp av två agenter från den fruktade säkerhetspolisen Stasi som krävde att han skulle förråda lagkamrater i Lokomotiv som planerade att fly till väst och ange dem för säkerhetstjänsten.

Han bad om betänketid och hotades då av en av agenterna:

– Antingen är du med oss eller emot oss. Och är du emot oss är du slut. Då är din karriär över.

Slog igenom just innan muren revs

Rösler avslöjade utpressningsförsöket till sin tränare som kontaktade sportchefen som i sin tur ringde och skällde ut Stasi och krävde att de aldrig skulle störa hans spelare igen.

De två agenterna dök upp igen hos Rösler bara för att visa att de visste var han höll hus. Men de lät honom vara.

”Jag skulle aldrig kunna göra deras skitiga jobb. Jag var en fotbollsspelare, inte en spion eller tjallare”, skriver Rösler i sin bok enligt Daily Mirror.

Just innan muren revs 1989 slog Rösler igenom i DDR:s landslag. Han gjorde fem landskamper, den sista i september 1990 bara 21 dagar innan Tyskland återförenades.

Efter den sista landskampen, en 2–0-seger mot Belgien, fick han och de andra spelarna en rejäl bunt pengar i näven eftersom det östtyska förbundet satt på en massa kontanter som ändå skulle bli värdelösa några veckor senare.

Succé i Man City

Efter några säsonger i olika Bundesligaklubbar provspelade Rösler 1994 för Manchester City, gjorde det bra och fick ett kontrakt. Centern gjorde succé och blev klubbens bästa målskytt tre säsonger i rad 1994–97, under en period när klubben visserligen åkte ur Premier League. När City sedan rasade ner i tredjeligan 1998 lämnade Rösler klubben för regerande tyska mästarna Kaiserslautern, med vilka han spelade Champions League-kvartsfinal 1999.

Efter en sväng till England igen (Southampton) och spel i ett par tyska klubbar flyttade han sommaren 2002 till norska Lillestrøm där han träffade sin nuvarande fru.

När Rösler höll på att byta däck på bilen efter ligapremiären 2003 dök hans läkare upp hemma hos honom och gav honom chockbeskedet att han drabbats av lungcancer.

”Jag hade en tumör stor som en tennisboll i bröstet”, skriver Rösler i sin bok.

Han ville bli behandlad hemma i Tyskland men fick beskedet att han måste in på sjukhuset omedelbart.

– Annars kommer du inte att överleva påsken, meddelade läkaren.

Behandlingen var mycket tuff men mitt under den, när han låg på sjukhus, fick han ett samtal från en gammal vän från Manchester som satt på en ligamatch på City of Manchester.

”Han sa, ’Uwe, hör du? Lyssna på det här’. De sjöng mitt namn och jag hörde hur det ekade runt arenan.”

”Det var otroligt upplyftande. Jag kan inte förklara hur mycket det betydde.”

Ville spela ”heavy metal-fotboll”

Rösler besegrade cancern och utbildade sig till tränare. Han tog över Lillestrøm 2005 och har sedan dess tränat fem klubbar i Norge och England, dock inte i Premier League.

Rösler har sagt att hans dröm är att en dag träna Manchester City men han har fått sparken från sina tre sista klubbar, allihop i engelska andra- eller tredjeligan.

– I engelsk fotboll var det 22 tränare som sparkades i Championship under den säsongen jag fick sparken senast. I alla klubbar utom Leeds så gjorde jag väldigt stor skillnad när jag anslöt till klubben. Att bli sparkad i England är en del av "businessen", det är brutalt där borta, säger han på dagens presskonferens.

När han kom till Leeds 2015 jämförde han sin spelfilosofi med Jürgen Klopps och kallade det ”heavy metal-fotboll”. Men redan efter tolv matcher fick han sparken.

I januari i år fick Rösler gå från Fleetwood i tredjedivisionen.

Nu ska han lyfta Malmö FF.

– Den här klubben har varit jagad genom åren och tvingats att se över sin axel. Nu måste de andra lagen titta över sina axlar medan vi tittar uppåt. Vi ska arbeta otroligt hårt som en enhet och börja vinna våra matcher, säger mannen som onekligen har varit med om en del i sitt liv.

ANNONS EXTERN LÄNK

Den som vet mest vinner mest! Kvällens hetaste spelobjekt hittar du på Oddset. Nu med betbuilder och cash-outfunktion. Spel från Svenska Spel Sport & Casino AB. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

LÄS VIDARE

Nye MFF-tränaren: ”Ingenting är omöjligt”

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Malmö FF

Allsvenskan i fotboll