”Man behöver inte gräva en grop och falla ner”

avMalin Wahlberg

FOTBOLL

Cupfinal inför storpublik – men också ett ångestmöte mellan två krisande lag. 

Nu har Malmö FF och Djurgården chansen att vända säsongen. 

– Det är kris, men man behöver inte gräva en grop och falla ner i den för det, säger Markus Rosenberg.

– Vi har varit inne i en storm och nu får vi landa i ögat och bara njuta, säger Kevin Walker.

Markus Rosenberg tvekar inte ens innan han sätter krisstämpeln på Malmö FF. Efter en tung start på säsongen ligger de regerande mästarna åtta i tabellen med bara tre segrar på åtta matcher. 

För Djurgården är läget inte bättre. Stockholmslaget har tre raka förluster i allsvenskan och ligger på en tiondeplats. 

Dif:s lagkapten Jonas Olsson går inte riktigt lika långt som Rosenberg när han beskriver läget. 

– Jag skulle inte säga att självförtroendet fått sig en törn, men det är klart att vi inser allvaret i allsvenskan och vi får inte tappa mer nu, säger han. 

Det är dock inte synen av två kristyngda lag man möts av under onsdagens träningar på Tele2. I såväl Malmö som Djurgården verkar stämningen inför cupfinalen vara avslappnad trots allvaret. 

– Vi kan ta vår första titel på 13 år, det är väldigt inspirerande. Det är skönt när vi har varit inne i en storm och inte fått med oss de resultat som vi hade velat haft och förtjänat. Nu får vi landa i ögat på stormen där det är ganska vindstilla och bara spela och njuta, säger Kevin Walker och fortsätter: 

– Vi kommer göra vårt för att det ska kosta väldigt mycket för att vi ska förlora här hemma. Det kommer inte att vara lätt att möta oss. 

Jonas Olsson: 

– Mungiporna är uppåt. Vi är bra på att skaka av oss och bygga upp energi till nästa match. Det gjorde vi senast mot Malmö hemma när vi kom från en tung match mot AIK och slog Malmö med 3-0. Det tycker jag är en styrka i vårt lag. Vi kan ta en tung förlust och inte gräva ner oss för det.

”Stor press”

Markus Rosenberg använder samma liknelse när han får frågan om de avslappnade minerna på träningen trots det pressade läget. 

– Det är kris, men man behöver inte gräva en grop och falla ner i den för det. 

Men att mycket står på spel i cupfinalen är det ingen som förnekar. 

– Det är två lag som har stor press på sig. Vi har satt oss där själva, både vi och Djurgården. Det är klart att ett cupguld hade varit skönt för stunden, sedan räddar inte det allsvenskan ändå, säger Rosenberg. 

Jonas Olsson håller med. 

– Man ska inte underskatta vad en vinst i cupen gör för energin i föreningen. Det är klart att en titel hade varit skönt. När man summerar en säsong, har du en titel då är det något ingen kan ta ifrån en, säger han. 

Malmö FF har inte vunnit cupen sedan 1989. För Djurgården är det 13 år sedan det blev någon titel över huvud taget.

För ett av lagen kan finalen vända säsongen, för det andra kommer gropen att bli lite djupare.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM