”Han platsar”

FOTBOLL

Allsvenska spelarna överens om att Henke håller landslagsklass

”Henrik Larsson borde petas från landslaget.”

Kritiska expertröster har hörts allt mer på senare tid.

De allsvenska spelarna håller inte med.

– Han håller fortfarande världsklass, säger Andreas Landgren, lagkamrat till Henke i Helsingborg.

Foto: BERÖR Henke Larsson vara eller inte vara i landslaget finns det många som har åsikter om. De allsvenska spelarna anser i alla fall att 37-åringen fortfarande är bra nog för landslagsspel.

Henrik Larssons vara eller inte vara i landslaget har diskuterats mycket på slutet efter hans och landslagets måltorka under vårsäsongen 2009. Men Sportbladets exklusiva enkät med 40 allsvenska spelare visar att mer än två tredjedelar av spelarna tycker att Larsson fortfarande platsar i landslagets startelva.

Inte förvånad

När Larssons lagkamrat i Helsingborg, Andreas Landgren, får höra resultatet blir han inte förvånad.

– Jag håller med om det. Jag tycker han håller väldigt hög klass. Absolut tillräckligt för att spela i startelvan, säger U21-landslagsmannen.

Varför det?

– Han är så himla klok på planen, han hjälper sina medspelare på ett bra sätt och är alltid spelbar.

Landgren har inte mycket till övers för debatten kring Larssons vara eller icke vara i landslaget.

– Jag tycker att debatten är ganska löjlig. Det är bara att kolla vad han har gjort. Jag tycker inte att det är så mycket att diskutera.

Åldern inte viktig

Helsingborgs sportchef Jesper Jansson håller med.

– Henke gjorde två mål i går. Mer än så behöver jag inte säga.

En annan svensk spelare som spelade i landslaget i Henrik Larssons ålder var Gunnar Gren. När Sverige spelade VM-final mot Brasilien 1958 var Gren 37 år, lika gammal som Larsson är nu.

En som var med då var tv-profilen Ingvar Oldsberg:

– Åldersfixeringen är en parentetisk diskussion. Det handlar mer om kvalitet, innehåll och förmåga. Presterar Henke på en nivå som motiverar att andra tar ut honom till landslaget får han för mig gärna vara 44 år.

Hur var Gunnar Gren när han var 37?

– Han var väldigt duktig och hade väldigt stor del i att vi gick till final. Han var en playmaker som vågade ha boll, kunde hitta luckor och kunde läsa ett spel. Kan man det kan man nog lika gärna vara 40 som 32.

I september fyller Henrik Larsson 38 år, och mycket talar för att hans landslagskarriär kommer att fortsätta ett tag till.

Åtminstone den här säsongen ut.

ARTIKELN HANDLAR OM