AIK vann knappt mot division 1-laget Syrianska

avStaffan Dickson

FOTBOLL

För första gången på många år går AIK in i en tävlingssäsong utan några ursäkter.

Men frågan är om de inte hade velat ha något att skylla på efter sin knappa 2–1-seger mot Syrianska.

– Jag hörde någon på läktaren som sa: ”Fy fan, är det här underhållning?” säger tränare Rikard Norling.

När AIK vred om nyckeln i låset och klev in på Friends för första gången våren 2013 var det Syrianska som var inbjudna till inflyttningsfesten. När AIK våren 2018 står inför ännu en nystart är det återigen gulröda spelare från Södertälje som står på andra sidan.

Då skulle AIK bo in sig i sitt nya hem. Nu ska de inreda det med Lennart Johanssons pokal.

Då precis som nu handlar det om identitet: 2013 frågade vi oss hur AIK skulle förändras när de flyttade från en luggsliten men besjälad arena till en hypermodern variant i lyxförpackning. 2018 undrar alla om AIK ska nöja sig med att vara ett irriterande svart moln på en i övrigt helt ljusblå Malmöhimmel – eller om laget ska hålla sportchefen Björn Wesströms löfte och äntligen komma ikapp ”de ljusblå jävlarna”?

Patenterad genomskärare

För första gången på många år har AIK inga ursäkter när de går in i en ny tävlingssäsong, sa samme Wesström i podcasten Tutto Balutto tidigare i veckan. Blir det en dålig start på året går det inte att peka på kvalitén på nyförvärven, inte på att de kom in för sent, inte på att Rikard Norling inte har fått tid på sig att sätta taktiken.

– Vi är bättre rustade än på många år. Han har gjort ett vansinnigt bra jobb, Björn. Vi har möjlighet att utmana på riktigt, säger AIK:s tränare Rikard Norling.

Men kanske finns det ändå anledning att känna en viss oro efter dagens darriga cupinledning mot Syrianska inför 8 000 åskådare på Tele2 Arena. AIK fick visserligen en fin start när Goitom gav laget ledningen efter en patenterad Kristoffer Olsson-genomskärare, men efter det började laget darra betänkligt och Syrianskas kvittering på nick av Johannes Ercan var inte ologisk. AIK verkade lida av att både Nisse Johansson och Per Karlsson var sjuka och saknades i försvaret.

”Misstag man inte vill kännas vid”

Efter paus kom AIK ut med ny energi. Ahmed Yasin gav laget ledningen igen och hade sedan chanser att utöka den. Men även Syrianska hade möjligheter, inte minst genom Sebastian Rajalakso som prickade ribban på frispark.

I andra halvan av andra halvlek sjönk tempot. AIK-spelarna verkade nöjda med resultatet och Syrianska hade inte orken att på allvar gå för en kvittering.

Matchen slutade 2–1 till AIK, som har en del att fundera på inför bortamötet mot Oddevold i nästa omgång av Svenska cupen.

– Vi förtjänade väl att vinna, men det är inte så att vi spritter av prestationsglädje efter matchen. Det viktigaste för oss var ändå att vinna. Vi började okej, men halvvägs in började vi göra väldigt mycket misstag som man inte vill kännas vid. Då tappade vi momentum och började spela sämre, och det höll väl i sig matchen ut mer eller mindre, säger Rikard Norling.

– Vi fick kämpa för de här tre poängen. Vi fick dem, men det var inte vackert. Jag hörde någon på läktaren som sa: ”Fy fan, är det här underhållning?” Det var det inte. 

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM