Dissar maten och bilen

FOTBOLL

Larsson tänker inte bli amerikan

Foto: Bildbyrån

Sara Larssons lagkamrater i St Louis skrattar åt henne när hon kommer farande på cykeln till träningen.

Men så mycket amerikan tänker det svenska fotbollsproffset inte bli att hon tar bilen överallt.

– Allt är annorlunda här, säger Larsson och skrattar.

Landslagsbacken Sara Larsson lämnade damallsvenska Linköping efter fjolårets säsong och tog chansen i den nya amerikanska proffsligan. Efter några månader i klubben St Louis börjar 30-åringen vänja sig vid sitt nya liv.

– Vi hade en seg inledning men sen har vi tagit poäng. För mig har det gått bra, jag har kämpat för att komma tillbaka från skador under våren men nu känns det som att jag börjar komma i fas, säger Larsson, vars St Louis just nu ligger tvåa i serien bakom Martas Los Angeles.

Vad är största skillnaden från allsvenskan?

– Intensiteten i matcherna, det finns ingen match som går att förutsäga innan och tempot är väldigt högt. Spelare är generellt och individuellt sett bättre här.

Vad finns det annars som är annorlunda i USA?

– Jag är rätt fascinerad över hur ett samhälle kan vara så uppbyggt kring bilen, har man inte bil här så överlever man inte. De skrattade åt mig när jag köpte en cykel, men jag åker ut på egna utflykter, säger Larsson.

– Sen är det ju mycket snabbmat, de lagar inte överdrivet mycket mat hemma. Jag lagar mycket och äter inte ute så ofta, men det var en av de största utmaningarna jag trodde att jag skulle ställas inför. De käkar en macka till lunch och jag är inte van vid det, min kropp behöver mer. Får vi lunch med laget kan det vara en macka med en påse chips och en kaka till.

Tycker du att fler borde ta chansen och lämna damallsvenskan för ett proffskontrakt?

– Jag tycker att det är jättepositivt att möjligheten finns för allt fler spelare i Sverige, de är så pass många spelare som håller hög internationell klass och vi kan spela i andra ligor utan problem. Det är en jättebra möjlighet att komma i väg och leva i ett annat land och prova stå på egna ben. En ny utmaning framför allt, många spelare har spelat tio år i allsvenskan och då kan det vara skönt att göra någonting annat.

Hur ser du på din framtid i USA?

– Jag har inte tagit något beslut i såna frågor än men jag trivs ju bra här så vi får se vad som händer, vi har inte fört några direkta diskussioner. Jag längtar lite hem till Sverige nu när det är sommar, men det är ju bara sex månader det handlar om så det är lugnt.

Säsongen i USA slutar före EM i augusti, kan det bli spel i Linköping igen då?

– Det skulle ju vara jättebra om det gick att lösa, jag skulle mer än gärna spela i LFC i höst. Vi har kontakt och sen får vi se vad det blir av det.

Hur ser du på Sveriges chanser i EM i Finland?

– Vi har goda chanser, vi har spelat fantastiskt bra hela året och vunnit viktiga matcher mot länder som är rankade högre. Ska man gå långt behöver man ha lite flyt och det hoppas jag att vi har. Medalj är absolut målet.

TT