ZLATAN UT – JONSON IN

FOTBOLL

Henke & Mattias har endast spelat nio minuter tillsammans

ZAGREB

Sent i går kväll tog Zlatan Ibrahimovic och landslagsledningen det svåra beslutet - Zlatan finns inte ens med på bänken när Sverige kan säkra VM-platsen.

Mattias Jonson ersätter och bildar anfallspar med Henrik "Henke" Larsson.

Enligt uppgifter till Sportbladet presenterades laget för spelarna sent under gårdagskvällen.

Den stora överraskningen är att Mattias Jonson går in från start i stället för Zlatan Ibrahimovic.

Zlatan är enligt uppgift helt utanför laget.

Orsaken lär vara en kombination av smällen han fick på knät mot Inter samt Juventus offentliga och mycket tydliga krav på att Zlatan inte bör spela i dag.

Spelaren bestämmer

På gårdagens presskonferens förklarade förbundskapten Lasse Lagerbäck hur beslutet skulle tas.

- Det sker alltid i en dialog mellan spelare, medicinskt team och tränare. Sedan till syvende och sist är det spelaren som känner om han har en smärta någonstans. Det finns ingen annan en spelaren som bäst kan bedöma det, sa Lagerbäck.

Det nya anfallsparet Henrik Larsson och Mattias Jonson har inte spelat många minuter ihop på topp, närmare bestämt bara nio. Det var mot Irland borta 1999 och 0-2.

Att de nu får chansen igen kan verka anmärkningsvärt men faktum är att Jonson och Larsson skulle bildat anfallspar förra hösten, mot Ungern.

Men under matchdagsförmiddagen insjuknade Jonson och Marcus Allbäck gick in från start tillsammans med Henke.

Även den gången var det turbulent runt Zlatan som dels hade ont i ryggen, dels kände sig illa behandlad av svensk media.

"Ska göra allt"

Det var också Jonson som ersatte Henke Larsson i våras mot Malta och Bulgarien. Han ser fram emot att spela kvällens tuffa och viktiga match.

- Jag är klar att spela. Man ska aldrig acceptera en bänkplats, jag satsar alltid på startelvan. Får jag chansen ska jag göra allt, sa han tidigare i veckan.

Mattias menar att flytten från engelska Norwich till Djurgården i somras varit ett lyft.

- Jag hade det tufft i Djurgården i början, men fick förtroende att spela trots att jag inte var i så bra form. Det är först nu som min fysiska status har höjts som det har gått riktigt bra, och jag har fått spela ganska mycket i landslaget förr när våra superstjärnor varit skadade, säger han.

Seger mot Kroatien innebär att Sverige är klart för VM i Tyskland nästa sommar.

- Det är underbart kul att spela sådana här matcher. Det vore för jävla stort att vinna här och bli klara för VM. Särskilt som de inte har förlorat här förut, säger Jonson och syftar på att Kroatien är obesegrade på Maksimir-stadion.

Ibrahimovic vs. Jonson – fördelar & nackdelar