Italien världsmästare

Grosso hjälte i straffdrama – Trezeguet sköt bort Frankrike

VÄRLDENS NYA KUNGAR Fabio Cannavaro och Italien är världsmästare efter en jätterysare mot Frankrike i finalen,
VÄRLDENS NYA KUNGAR Fabio Cannavaro och Italien är världsmästare efter en jätterysare mot Frankrike i finalen,

Italien är världsmästare i fotboll.

Detta efter en rysare av sällan skådat lag.

1–1 efter full tid och förlängning. Där blev det Fabio Grosso som sköt guldet till Italien en högdramatiskt rysare.

Frankrike dominerade den första förlängningskvarten och var nära att avgöra vid två tillfällen.

Men matchbilden blev en helt annat när Zinedine Zidane skallade Marco Materazzi och blev utvisad två minuter in på den andra förlängningshalvan. Italien skapade visserligen inte så mycket, men det gjorde inte heller Frankrike efter utvisningen.

I stället kom matchen att avgöras på straffar där samtliga italienska straffläggare sköt mycket säkra straffar medan David Trezeguet – som spelar i italienska Juventus – sköt sin straff i ribban, vilket blev den enda missen.

Den italienska försvararen Fabio Grosso fick förmånen att skjuta hem VM-guldet till Italien.

Italien har varit inblandade i avgörande i förlänging vid två tidigare tillfällen i VM-historien.

1934 vann nationen guld efter 2–1 över Tjeckoslovakien. Lika bra gick det inte 1994, då föll laget mot Brasilien efter förlängning och straffar.

Finalen i Los Angeles är för övrigt den enda i historien som avgjorts efter straffar. Brasilien vann med 3–2.

Ytterligare två gånger har finalen avgjorts efter förlängning. 1966 tog England hem VM-bucklan efter 4–2 över Västtyskland och 1978 var det Argentina som besegrade med Holland med 3–1 efter en halvtimmes extratid.

Frankrike fick en drömöppning med ledningsmål redan i den sjunde minuten. Florent Malouda gick omkull i straffområdet i kamp med den italienske Marco Materazzi och domaren Horatio Elizondo från Argentina pekade på straffpunkten.

– Det var absolut ingen straff, tyckte TV 4:s expertkommentator Jens Fjellström.

Zinedine Zidane stegade fram till straffpunkten och chippade bollen via ribban i mål, en mycket kylig straff i ett mycket utsatt läge.

Straffen var bara den femte någonsin i en VM-final och den fjärde att resultera. Snabbaste målet i en VM-final gjordes i finalen 1974 då holländaren Johan Neeskens gjorde mål i den andra minuten mot Västtyskland. Då vände tyskarna till seger.

Och mönstret kan komma att upprepas även denna gång. För i matchens 19:e minut fick Materazzi sin revansch. På en högerhörna stegade den italienska mittbacken upp i straffområdet och vann en duell med den franske mittbacken Patrick Vierra.

Nicken var stenhård och den franske målvakten Fabien Barthez var utan chans på italienarens stenhårda nick.

Spelkvalitén blev sämre i den andra halvleken, men närmast har Frankrike varit. Vid ett par tillfällen har laget varit framme och skapat några hyfsade chanser, utan att kunna göra ett segermål.

Italienaren Luca Toni nickade bollen i mål i den 62:a minuten efter en frispark, men målet dömdes korrekt bort på grund av offside.

Den första förlängningskvarten bjöd på två riktigt bra chanser, båda för Frankrike.

I den nionde minuten fick Franck Ribery ett bra skottläge, men hans skott smet strax utanför Buffons stolpe. Fem minuter senare tvingades den italienske målvakten till en jätteräddning. Zinedine Zidane stod helt omarkerad i straffområdet och kunde få till en nick som Buffon gjorde en enhandsräddning på.

Men till slut blev det straffar som avgjorde.

Och där vann stod Italien ÄNTLIGEN som segrare i ett strafflotteri.

Alla straffläggningar i fotbolls-VM

Det har hittills förekommit straffläggningar 20 gånger i fotbolls-VM sedan förfarandet infördes 1982. Tyskland är bäst med fyra segrar och ingen förlust, Italien var sämst med tre förluster innan söndagens VM-seger. Schweiz blev i år det första laget att helt misslyckas med att göra mål i en straffläggning.

Sportbladet.se

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.