”Kan missa hela VM”

FOTBOLL

Hjärnexpertens varning till landslagsledningen

BREMEN

Beskeden är blandade.

I går kväll tränade Andreas Isaksson, 24, lätt i en simbassäng.

Samtidigt varnar Yelverton Tegner, docenten i idrottsmedicin:

- Bakslag under rehabiliteringen kan göra att han missar hela VM.

Foto: Direkt efter smällen på träningen var landslagsläkaren Anders Valentin framme.

Förbundskapten Lasse Lagerbäcks inledande meningar vid presskonferensen 13.15 i går var ett chockbesked för alla: målvakten Andreas Isaksson missar VM-premiären mot Trinidad och Tobago i morgon på grund av en hjärnskakning.

Smällen fick han vid onsdagens träning när han träffades i ansiktet av ett mycket hårt skott från nära håll från Kim Källström.

"Var inte fräsch"

I fallet slog dessutom Isaksson huvudet hårt i marken.

- Isak var aldrig medvetslös, men efteråt var han förvirrad och hade minnesluckor. Det tillståndet höll i sig i ett par timmar under eftermiddagen, säger landslagsläkaren Anders Valentin.

- Vi såg att han inte var riktigt fräsch. Han kom inte ihåg vilket omklädningsrum han bytt om i, säger Tobias Linderoth.

På eftermiddagen sov han mest. Det var ett rejält skott han fick i huvudet. Han var lite väck efter träningen.

För att försäkra sig om att smällarna mot huvudet inte gett några svårare skador åkte Isaksson, Valentin och en Fifaläkare till sjukhuset Klinikum Mitte i Bremen där man genomförde en datortomografi av målvaktens huvud under onsdag eftermiddag.

- Vi gjorde det för att utesluta någon blödning eller svullnad i hjärnan. Det syntes inget onormalt, säger Anders Valentin till Sportbladet.

- Bedömningen är att det är en lättare hjärnskakning och att det tar fem, sex dagar att komma tillbaka, säger Valentin.

Tillbaka på onsdag

Det skulle kunna innebära att Isaksson är tillbaka i träning igen på tisdag eller onsdag inför torsdagens match mot Paraguay.

- Jag bedömer chanserna som goda att han kan spela mot Paraguay. Vi är optimister och kommer att trappa upp belastningen stegvis, säger Valentin.

Samtidigt förklarar Yelverton Tegner, docent i idrottsmedicin och expert på hjärnskakningar, att de närmaste dagarna blir helt avgörande för om Isaksson ska kunna spela något i VM:

- Det är av yttersta vikt att han nu tar det lugn i ett par dagar. Att drabbas av bakslag under rehabiliteringen kan göra att han missar hela VM. Första dagarna är absolut viktigast.

"Smällen rätt tuff"

- Jag har sett bilderna och smällen är rätt tuff. Ändå tror jag att Andreas haft tur. Bollen tar rakt framifrån och det gör att rörelsen i huvudet inte blir fullt så kraftig, säger Tegner.

För två år sedan drabbades Isaksson av en hjärnskakning när han krockade kraftigt med Jones Kusi-Asare. Isaksson blev då medvetslös och bars av planen på bår.

- Det är inte bra att ha med sig för många hjärnskakningar i bagaget, säger Anders Valentin. Om man går tillbaka för tidigt kan man få tillbaka symptomen och i värsta fall kan de bli bestående. Man kan få riktigt allvarliga skador om man får en kraftig smäll igen.

Så ska "Isak" bli frisk

Michael Wagner, Patrik Thornéus, Stefan Holm