Bank: Klart att svenskarna ska drömma om VM-guld

FOTBOLL

Världen tror inte på Sverige.

Jaha.

Jag skulle bli mer orolig om inte Zlatan Ibrahimovic gjorde det.

Det här kan vara den intressantaste av alla ointressanta diskussioner. Det är därför den fått fäste så rejält ändå sedan Zlatan för första gången vågade ta orden i sin mun.

- Vi kan vinna VM, sa Zlatan.

Och världen stannade till. Eller, åtminstone en stor del av Skandinavien. Zlatan Ibrahimovic har aldrig haft särskilt mycket till övers för idrottspsykologer (Zlatan 2003: "Du blir idrottspsykolog bara om du haft problem själv"), men han är helt rätt ute när han säger att om det här laget inte tror att de kan vinna VM-guld så kan de stanna hemma.

Chansen är förstås liten. Minimal. Den är så pytteliten att den skulle rymmas i Hanna Ljungbergs skor.

Men den finns.

Sverige är ett av tio-tolv länder som kan vinna VM, laget har spets nog för att slå alla lag i en match, en kväll, en sommar i livet.

Jag lovar att dansa naken

Och låt oss för ett ögonblick leka rollspel. Låt oss tänka att Sverige går vidare från grupp B (det tänker vi oss gärna), och att de sitter i omklädningsrummet och ska möta i Tyskland i åttondelen. Är det då de ska tänka att de inte kan vinna den matchen? Inte det? Är det när de möter Argentina i kvarten? Eller mot Brasilien i finalen? Är det då som Lars Lagerbäck ska ställa sig upp på massagebänken, knacka glasögonbågen mot Teddys flint, harkla sig och säga:

- Näe, grabbar. Nu får vi ta och skita i det här, för nu är vi chanslösa.

Kalla mig idiot, men jag tycker inte det. Att han ska säga så, alltså, det där med Teddys flint vore däremot väldigt roligt.

Jag pratade med Jesper Blomqvist om det här i måndags. Jesper berättade hur han kom till USA-VM 1994 med ett enda mål: att platsa i premiärelvan. Det gjorde han, och sedan klarade han inte att ställa om och sätta upp nya mål. Han hade nått sitt mål, var färdig. Precis som EM-laget 1992, som gick till semi på hemmaplan och var nöjt med det.

Världen tror förstås inte att Sverige vinner VM. Det gör inte jag heller, jag kan lova att dansa naken på Globen om det händer.

Samförstånd i anfallet

Den spelare som åker till VM med det här svenska laget borde inse det orealistiska i en gulddröm - men han ska drömma den.

Annars kan han lika gärna stanna hemma.

Ni sanslösa, verklighetsfrånvända, som tror på VM-guld hade gillat att se landslagets träning i går. Inte för vädret, som var en elak blandning av oktober och april. Och inte för att de tränade anfalls- och inläggsövningar mot blå och gula pinnar (och vann enkelt) - utan för att Henrik Larsson och Zlatan Ibrahimovic för första gången sedan lägret började hittade ett samförstånd som det gnistrade om.

Fredrik Ljungberg var dessutom först in på planen för att träna, och körde ett rejält träningspass tillsammans med de andra. Nej, det där sista var ett skämt. Om det hade hänt hade jag förstås skrivit om det och inte om något jäkla VM-guld.

Simon Bank