Tom Prahl klar för Stavanger

FOTBOLL

Norsk media: Han får två miljoner i lön

Foto: Björn Olsson
Tom Prahl presenteras som Viking Stavangers nye tränare i dag.

Tom Prahl lämnar svensk fotboll.

I dag presenterades 56-åringen som ny huvudtränare för Viking Stavanger.

– Jag kände att jag hade uträttat det jag ville i Sverige och tittade utomlands för att hitta ett nytt jobb, säger Prahl.

Malmö avslutade den nattsvarta 2005-säsongen med att lämna Malmö Stadion i går efter en ny, svidande förlust – 0–1 mot Hammarby innebär att den regerande mästarklubben tvingas göra bokslut över ett spelår som blev allt annat än guldskimrande.

Fansen dom blev en 30 meter lång banderoll som vecklades ut under andra halvlek med budskapet: 2005 – året allt gick snett. 2006 – gör om, gör rätt.

– Ni får väl skriva att det är ett fiasko. Men det finns potential i det här laget och i den här föreningen. Jag är övertygad om att man med lite lugn och ro kommer att nå nya framgångar. Kanske redan nästan år, sa Prahl till Sportbladet – i ett avskedsanförande.

Redan tidigare har Sören Åkeby kontrakterats som ny tränare och dagen efter sista sparken presenterades Prahls nya arbetsgivare. Med omedelbar verkan inleder svensken sitt nya jobb i Tippeligan och tabellfemman Viking Stavanger.

– Vi har fått mannen vi önskat, säger Vikings ordförande Ole Rugland – som enligt norska tidningen VG betalar två miljoner kronor i lön.

Kontraktet löper över två år (med möjlighet till förlängning i ytterligare två) och Prahl kommer inledningsvis att arbeta bredvid Roy Hodgson, för att från och med den 1 januari ta över som huvudansvarig.

– Det passade mig perfekt när Viking visade intresse för snart en månad sedan, säger Prahl. Något av det första jag ska göra är att inleda jakten på förstärkningar, men ni behöver inte fråga mig om namn, det är för tidigt i processen.

FOTNOT. Roy Hodgson lämnar efter säsongen den norska fotbollen för att leda det finska landslaget.

Anders Burström

ARTIKELN HANDLAR OM