Talangen som vinner i längden

FOTBOLL

Ola Toivonen vill växa i den allsvenska kostymen

GÖTEBORG

Ny i allsvenskan, men redan omskriven som få.

Nu vill Örgrytes mittfältstalang Ola Toivonen lämna juniorkänslan i omklädningsrummet och växa in i den allsvenska kostymen.

– Jag hoppas att det går snabbt, säger 19-åringen.

Foto: Thomas Johansson
Namn: Ola Toivonen. Nummer: 11. Född: 3/7 1987. Längd: 190. Vikt: 75. Moderklubb: Degerfors IF. Kom från: Degerfors 2006. Facit i fjol: 27 matcher/5 mål.

Han gjorde stor succé i nederlagstippade Degerfors i fjol. 27 matcher och fem mål blev facit när både Ola Toivonen och Degerfors överraskade positivt. Nu är han i samma sits igen, i ett nederlagstippat lag.

– Det handlar om självförtroende, vi tror på oss själva. Det var samma med Degerfors, sex tidningar tippade att vi skulle åka ur. Men vi klarade oss med god marginal, säger han.

I Sportbladets allsvenska bilaga tippade de tio största fotbollsexperterna att Örgryte skulle hamna någonstans mellan sjätte och tolfte plats, med ett snitt på tionde. Örgryte och Toivonen håller inte med. Inte ens på långa vägar.

– Topp fyra är inte omöjligt. Det skulle vara kul. Kul med Royal League också i så fall.

Vinterns huggsexa om mittfältstalangen var lång, och intresset stort. I slutändan stod det mellan Örgryte, Halmstad och AIK. Det blev Örgryte, ett val han sen aldrig ångrat.

Ungt Örgryte

– Det är inte så stor skillnad på Öis och Degerfors. Här kan jag utvecklas i lugn och ro. Vi har ett ungt lag med en bra organisation bakom oss.

Uppmärksamheten innan han valde Öis var dock enorm. 19-åringen uppskattade den inte. Telefonen gick varm under en dryg månads tid.

– Det ringde journalister en gång i timmen. Det är klart att det blev jobbigt. I slutet undrade mina kompisar varför jag aldrig svarade i telefon längre. Men nu är det lugnare och bättre. Det är kul med uppmärksamhet, men i vintras gick det till överdrift.

Offensiv mittfältare

Han är mest uppmärksammad för sin längd, 190 centimeter, men det är inte i luften han har sin styrka. I Ailton Almeidas frånvaro har Zoran Lukic använd Toivonen både som central anfallare och offensiv mittfältare. I genrepet mot Frölunda i måndags spelade han en halvlek på topp. Men det var först efter pausen när han tog ett kliv ner i planen som det verkligen syntes varför han har stora chanser att bli en attraktion i allsvenskan i år.

– Det har blivit lite för mycket snack om min längd, det är efter marken jag helst vill ha bollen. Det är där jag är bäst. Men jag spelar där Zoran vill ha mig.

Med Ailton tillbaka så lär Toivonen mest användas som offensiv mittfältare. Och det är där han trivs bäst.

Inte orolig för press

– Som en offensiv tia, det var nästan exakt så jag spelade i Degerfors i fjol.

Han räknas som en av allsvenskans mest spännande nyförvärv, trots att få ens har sett honom spela. Kan den pressen kanske bli för mycket för en ung talang från lilla Degerfors?

– Jag tror att många tror att jag är bra, eftersom det skrivits så mycket om mig. Men det är ju media som vinklat det, och det är inget jag kan göra åt. Jag är inte orolig för press utifrån, jag har satt höga krav på mig själv också. Nu ska jag bara försöka komma i den allsvenska kostymen också.

Vad är det för färg på den?

– Jag vet inte... Guldig kanske?

2 dagar kvar till den allsvenska premiären och frågan ställs som alltid – vilket lag är bäst? Sportbladet har tittat på allt från hjärtan till hjärnor och sätter betyg som till slut ger svaret. I dag: Junioren.

Henrik Lundgren

ARTIKELN HANDLAR OM