En frisk Litmanen kan vara guld värd

FOTBOLL

Hans skador har blivit till en galghumoristisk följetong men frisk visar Jari Litmanen det man visste när han kom förra sommaren.

Att han är en alldeles förbaskat duktig fotbollsspelare.

– Världsklass, sa Sören Åkeby om förspelet till MFFs andra mål.

Jodå, lite åt det hållet var det absolut när Litmanen manövrerade fram målläget för Afonso.

Jag har inte sett en bättre allsvensk match i år än Skånederbyt. Malmö dominerade första halvlek så kraftigt att man borde ha avgjort matchen redan då. Helsingborg trycktes tillbaka och tvingades till ett långbollande som är rena självmordet för lagets spelidé med fem bolltrillande mittfältare.

Men utöver Edward Oferes kvartsträffmål lyckades MFF inte få in bollen mer och direkt efter en jättemiss av Afonso kom Helsingborg plötsligt igen i andra halvlek. Eldin Karisik vaknade till och blev i en magisk kvart den spelmotor han inte varit sen skadeproblemen startade för ett par säsonger sen. Olivier Karekesi kom upp i banan. Normalt notoriske målsumparen Babis Stefanidis gjorde mål - igen. Vad har hänt? MFF pressades tillbaka. Helsingborg hade full koll.

Men så byttes en allsvensk debutant in.

Emil Hallfredsson steg in på planen när klockan enligt matchprotokollet stod på 67.59.

När den stannade på 77.11 hade Hallfredsson utan problem tagit emot en åt helsicke för hård och svår passning av Glenn Holgersson, ryckt och utmanat två HIF:are som han besegrade med ett perfekt inlägg till Jari Litmanen. Sen bjöd Litmanen på show och Afonso på en tunnel.

Dags igen i 88 minuten. Hallfredsson i full fart på vänsterkanten. Inlägg till andre inhopparen Marcus Pode, skarv och 3-1.

MFF som famlat i serieinledningen hittade ett lag och ett spel. Daniel Andersson var strålande som mittback. Isländske Hallfredsson ser snarare ut att kunna bli en sensation än ett one hit wonder.

Och så Jari Litmanen.

Får han vara frisk kan han vara guld värd.

Jag skrev så här förra året när jag försökte motivera av vilka anledningar jag tyckte att dåvarande MFF-tränaren Tom Prahl skulle satsa på Litmanen från start i bortamatchen mot Maccabi Haifa i Champions League:

"Den första och mest självklara är att det här handlar om en spelare av en kvalitet vi sett väldigt sällan i svensk klubbfotboll.

Det andra är respekten som namnet Litmanen föder hos motståndarna.

Frågan är såklart om Litmanen är en superstjärna i dag?

Allting är ju relativt men jämför man med de som anses vara stjärnor i allsvenskan i dag kan jag inte se annat än att Litmanen blir större än allihop i höst."

Jag hade sett honom dominera i Bundesliga bara några månader tidigare och trodde stenhårt på att den forne världsstjärnan fortfarande höll hög klass tack vare sitt blixtrande spelintellekt.

Vi vet hur det gick. Litmanen gick sönder och gick sönder, om och om igen. Ett tag pågick en omröstning på en fanssajt om var man trodde att Litmanens nästa skada skulle uppstå. Vill minnas att ögonbrynet vann.

Litmanens kropp sa stopp och gav honom aldrig chansen att bevisa sin klass i fjol.

Nu har den hållit i två gånger 90 minuter. Hoppas den fortsätter att hålla. Inte för att jag på något vis är MFF-supporter men därför att det är spelare som Litmanen som behövs för att utveckla allsvenskan. Med honom på planen skapas den fart som behövs i egna laget och som tvingar motståndare att höja sig.

Jari Litmanen är kanske gammal i traditionellt idrottstänkande men han är långt ifrån för gammal.

Stefan Alfelt

ARTIKELN HANDLAR OM