"Kan innebära slutet för Juve"

FOTBOLL

Ekonomerna eniga - klubben klarar inte en nedflyttning

Domarskandalen kan innebära att Juventus går i konkurs.

Det är ekonomisk expertis i Italien ense om.

- Serie B skulle mycket väl kunna innebära slutet, säger Victor Uckmar, universitetsprofessor i ekonomi.

Foto: ap
förhörd Klubbdirektör Luciano Moggi, här på väg från gårdagens sju timmar långa polisförhör.

Sportbladet skrev redan i går om den enorma ekonomiska förlust en degradering till serie B skulle innebära för Juventus.

Enligt landets största sporttidning Gazzetta dello Sport skulle ett år i andraligan innebära förlorade intäkter på 2,8 miljarder.

Nu säger flera ekonomiska experter att Juventus inte skulle klara av att resa sig efter en degradering, och att det kan innebära slutet för klubben.

- Det skulle bli ekonomisk katastrof. Om det inte tillförs nytt kapital är min uppfattning att de skulle få slut på resurser. Det skulle mycket väl kunna innebära slutet, säger Victor Uckmar, som är universitetsprofessor i ekonomi och före detta ordförande för det italienska fotbollförbundets finansiella avdelning (Covisoc), till nyhetsbyrån Ansa.

Bologna tappade 70 %

Michele Uva har tidigare bland annat varit vicepresident i Lazio. Han menar att detta blir en "finansiell ruin" för Juventus.

- I genomsnitt förlorar en klubb 42 procent av sina intäkter genom att trilla ner i serie B, men det är värre för en stor klubb. Bologna (som åkte ner i fjol), tappade till exempel 70 procent, säger han i Rais sportradio.

Uva säger att de höga lönerna, Juventus har lönekostnader på motsvarande 1,2 miljarder kronor per år, blir ett stort problem.

- En spelares värde minskar, för att inte säga kollapsar, i serie B. Kostnaderna, och de minskade intäkterna, skulle krossa klubben totalt, förklarar han.

De ekonomiska problem en började redan i går. Handeln med klubbens aktier stoppades på Milanobörsen efter att aktiekursen rasat med 14,26 procent.

Nu har flera av klubbens mindre aktieägare bestämt sig för att gå ihop och stämma klubbledningen.

Samtidigt skriver La Repubblica att ytterligare tio matcher i den italienska ligan misstänks vara uppgjorda. Bland annat Juventus 2-0

seger mot Siena den 21:e december förra året. Matchen dömdes av redan insyltade Massimo de Sanctis, som nyligen slängdes ut från VM.

Därför riskerar Juventus konkurs:

David Tanentsapf

ARTIKELN HANDLAR OM

Serie A