"Ett uselt landslag"

FOTBOLL

Stefan Alfelt om Paraguay: Knattelag med hönsgård i försvaret

OSLO

Jag ser en av Sveriges blivande VM-motståndare spela usel fotboll men tursamt få oavgjort mot ett Norge med stora brister.

Förr hade det gjort mig livrädd för Paraguay.

Nu studerar jag hellre lottningsschemat och spekulerar i vem vi kan få möta i åttondelen. Avancemanget säkras redan 15 juni i Berlin.

Foto: PARA...LYSERAT Norges Frode Johnsen har kvitterat till 2–2 och Paraguays backduo Delio Toledo (nummer 3) och Carlos Gamarra ser paralyserade och knäckta ut. Det sydamerikanska laget får vara nöjt med oavgjort sett till spelet.

Det är osvenskt att utlova segrar och framförallt i ett så gigantiskt sammanhang som fotbolls-VM.

Men om inte Sverige slår Trinidad och Tobago i premiären är det en flopp som får hockeyns Vitrysslandfiasko att blekna.

Och följer Lagerbäcks grabbar sen inte upp med en solklar seger över Paraguay vet jag inte vad som ska ha hänt med detta sydamerikanska knattelag jag nyss sett på Ullevål.

Räddade med mage och ända

Min starka tro på svensk seger skapades i går av Paraguays totala avsaknad av organiserat lagspel.

Kortpassningsspelet satte mer lagkamrater i svåra situationer än att man spelade sig ur såna.

Det hönsgårdsaktiga försvaret och en liten målvakt som aldrig var i närheten av hörnor och inlägg - men som räddade skott med såväl mage som ända - oroade med rätta den sympatiske förbundskaptenen Anibal Ruiz. Varenda frispark och inåtskruvad hörna blev en målchans.

Landskampen slutade 2-2 men kunde mycket lätt ha slutat 5-0 till Norge. Som alltså inte var speciellt bra.

Paraguay spelade ingen teknisk snabb fotboll. Tempot var segt med ett evigt långbollande mot två toppar som enda anfallsalternativ.

Nelson Valdez sprang hela tiden smart och gjorde också ett snyggt mål när långsamma mittbackarna Erik Hagen och Brede Hangeland släppte för många meters lucka.

Men även om Roque Santa Cruz skulle friskna till så pass att han kan spela mot Sverige gör den förstärkningen inte så mycket. Dels är Olof Mellberg och Teddy Lucic både snabbare och säkrare markeringsspelare, dels ska Paraguay inte få slå de långa passen in från mittfältarna på kanterna.

Missade enkla passningar

Långbollarna som ska öppna slås alltid snett in från sidolinjerna. I mitten av mittfältet regerar Roberto Acuña med viss auktoritet och stort bollsinne, men han blir lätt väldigt mycket en långsam Sidleds-Roberto som flyttar boll för flyttandets skull.

Så blev det i går och när Paraguays spelmotor stressades av pressande motståndare kom också missade enkla passningar.

Att Fredrik Ljungberg sätter stopp för det offensiva hotet på sin kant är jag helt säker på. Och jag är ganska övertygad om att antingen Niclas Alexandersson eller Mikael Nilsson gör samma sak på högerkanten. Tyvärr blir det här en match där Christian Wilhelmsson bör offras för säkerheten.

Under tidsåldern då ett svenskt landslag inte kunde föra matcher mot ens de enklaste motståndare hade kontringsgänget Paraguay varit en mardrömsmotståndare. Nu har vi Superswedes - Henke Larsson, Fredrik Ljungberg och Zlatan Ibrahimovic.

Tuta och kör i Berlin

Det finns ett grundspel och vi följer ett landslag med en ny inställning. Vinnarmentalitet har alltid funnits i svenska landslag men det fanns för länge en övertro om att segrar tvunget skulle skapas genom utnyttjande av en underdogsituation.

Mörkade inte Paraguay formen något alldeles oerhört på Ullevål är det tuta och köra som gäller i Berlin.

Sen får Svennis och Lagerbäck fundera på om det är bäst att vinna eller förlora för att "välja" åttondelsmotståndare.

England vinner såklart också sina inledande två matcher. Om Paraguay uppträder så här mot ett lag vars sponsorslogan är "Böj den som en banan", hur ska det då inte bli mot en Beckham som skruvar den som bara Beckham kan?

Analys

Läs mer om matchen:

Stefan Alfelt