Scolari 2 – Svennis 0

FOTBOLL

Nu kan han slå ut svensken ur tredje mästerskapet i rad

1 av 4 | Foto: EM 2004 Scolari är jublande glad efter att Portugal slagit England i kvarten...

LONDON

I våras försökte England värva Felipe Scolari som ny förbundskapten.

På lördag kan supercoachen skicka hem ”Svennis” lag – för tredje mästerskapet i rad.

Kvartsfinalsdrabbningen mellan England och Portugal kommer inte bara utspela sig på planen.

Räkna med att kameramännen kommer att zooma in de båda bänkarna lika ofta som David Beckhams perfekta tänder.

Det handlar om två hjärnor och två ledarstilar. Och historia, i Englands och Sven-Göran Erikssons fall synnerligen bitter historia.

Den 21 juni 2002 slogs England ut ur VM av Brasilien. Tränare i motståndarlaget var Felipe Scolari.

Två år och tre dagar senare åkte England ännu en gång ut i en kvartsfinal. Den här gången i EM och motståndaren hette Portugal. Men tränaren var densamma – Felipe Scolari.

Engelska tidningar är i dag fulla av jämförelser mellan lagens båda hjärnor. ”Mister Cool mot Vulkanen”, skriver The Times. ”Eld och is”, har Daily Mirror som rubrik.

The Sun satsar på den elakare ”Mr Burns mot Gene Hackman”, där Sven-Göran Erikssons utseende jämförs med den ondskefulle ägaren till Springfields kärnkraftverk i tv-serien ”The Simpsons”.

– Mr Burns ständiga ”utomordentligt” är snarlikt Svens nuvarande mantra ”vi blir bättre och bättre”, skriver tidningens fotbollskrönikör Steven Howard.

Olika ledarstil

Tränarnas olika ledarstilar dissekeras i detalj.

När ”Svennis” sitter still på bänken står Felipe Scolari så nära planen det bara går. Svensken har alltid David Beckham i laget, Felipe Scolari bänkar med glädje stjärnor han är missnöjd med. Sven-Göran Eriksson är alltid diplomatisk, ett ord som Felipe Scolari inte kan stava till.

– Felipe Scolari har förvandlat en nation med mindervärdeskomplex och gjort dem till det näst bästa laget i Europa. Sven-Göran Eriksson har förvandlat ett land som trodde att det var bäst till en stinkande medelmåttig soppa, menar Tom Dart på The Times.

”Svennis har tur”

Extra intrikat blir drabbningen efter engelska fotbollsförbundets försök att före VM värva Felipe Scolari som ”Svennis” efterträdare.

På de flesta punkter menar de engelska fotbollsexperterna att Felipe Scolari är överlägsen ”Svennis”. Med ett undantag.

– Ingen har sin tur som Sven. Först hamnade vi i VM:s sämsta grupp. Sen fick vi Ecuador, det sämsta laget som är kvar i turneringen. Och nu har Portugal två av sina bästa spelare avstängda, skriver Steven Howard.

Så är de två förbundskaptenerna

Jens Kärrman