Svensken väntas starta i stormatch

Alkmaar-spelaren Mattias Johansson, på bilden i Kalmars tröja, väntas starta mot Benfica.
Alkmaar-spelaren Mattias Johansson, på bilden i Kalmars tröja, väntas starta mot Benfica.

Han har spelat 90 minuter varje match.

Nu gör sig Mattias Johansson redo för ännu en omgång i Europa League när hans AZ Alkmaar gästar Benfica i kvartsfinalens första rond.

Under hösten 2009 fick en liten 17-åring chansen i Kalmar FF:s a-lag. Två säsonger senare hade Mattias Johansson blommat ut till en högklassig högerback och i januari 2012 skrev han på för holländska AZ Alkmaar. Där är han nu – och i kväll gör han sig redo för Europa League-möte med Benfica i den första av två kvartsfinaler. Hemmalagets tränare Dick Advocaat är hoppfull.

 – Om Ajax kunde slå Barcelona, varför skulle inte vi kunna slå Benfica? Vi ska vara lika välorganiserade som alltid och attackera när lägen uppstår, säger holländaren till uefa.com.

Fått spela alla matcher

Advocaat har hittills haft fullt förtroende för Johansson. Den 22-årige svensken har fått starta och slutföra varje match i Europa League, såväl i kvalet som i gruppspelet. På sina sju framträdanden har Johansson stått för en assist, och under säsongens första månad i höstas togs han ut i veckans lag två gånger. AZ parkerar på sjunde plats i holländska Eredivisie, en liga som gästernas tränare Jorge Jesus har respekt för.

 – Det är en bra liga som vi värvat två spelare från. AZ är kanske inte lika kända som Ajax, men det är ett skickligt lag med snabba och tekniska spelare som kan ställa till det för oss, säger portugisen inför matchen.

Tomma läktare i Schweiz

I Schweiz får Basel klara sig utan skadade Behrang Safari hemma mot Valencia. Den schweiziska serieledaren vill ta ett kliv mot semifinal, men i vägen står en spansk ligaåtta som försöker samla ihop spillrorna av en sönderslagen säsong. Hemmalagets Murat Yakin betonar vikten av kreativitet.

 – Vi måste vara väldigt kreativa i anfallsspelet, och jag har många spelare som tänker offensivt. Om vi spelar som ett lag kan vi vinna, säger den tidigare Fenerbahce-tränaren till uefa.com.

Bortatränaren Juan Antonio Pizzi vill inte tala om något favoritskap.

 – Huruvida du är favorit eller inte beror enbart på vem du frågar.

Kvällens möte kommer att spelas inför tomma läktare sedan Basel-supportrar kastat flaskor och cigarettändare på en Salzburg-spelare förra omgången. Domaren bröt matchen i tolv minuter och schweizarna straffades med 107 000 Euro i böter samt en Europa-match utan publik.

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

ÄMNEN I ARTIKELN