”Hoppas att ni inser vilken värvningsbomb som Hammarby gjort”

Uppdaterad 2018-07-27 | Publicerad 2014-03-17

Oskar Månsson: Bajen får allt på en gång

En 40-faldig norsk landslagsman går till superettan, och så fick vi en påminnelse om några saker som vi egentligen redan visste.

Att Hammarby lockar, att Stockholm drar och att det finns personer med gott om både pengar och Bajen-hjärta.

Följ ämnen

Jag hoppas att ni inser vilken värvningsbomb det här är.

Hammarby har gått loss på marknaden i vinter och har redan plockat in pålitlighet (Persson, Israelsson), etablerat (Pinones Arce, Batan) och norskt (Torsteinbö, Fuhre) – nu får man allt på en gång.

Jan Gunnar Solli har spelat 40 landskamper för Norge. Han har fyra titlar i Tippeligan (tre med Rosenborg, en med Brann) och har gott om erfarenhet från Champions League. Nyligen startade Odd Grenland, klubben som han tränat och spelat med under vintern, en insamling för att han skulle skriva på för dem.

Valde bort Tippeligan

Men Jan Gunnar valde bort fjolårssjuan i Tippeligan för ett lag i Superettan – ja, för ett lag som inte har varit nära att gå upp i allsvenskan sedan de trillande ur 2009.

Det säger en del om Hammarby.

Få klubbar har samma dragningskraft, vilket visat sig under vinterns transferfönster. Truppen har monterats ner och byggts upp på nolltid, men jag tycker att Mats Jingblad och Nanne Bergstrand har gjort idel kloka val än så länge. Det ser faktiskt riktigt lovande ut.

Det säger också en del om Stockholm som stad.

Få städer har samma dragningskraft, åtminstone för en norrman med DJ-ambitioner. Min erfarenhet (min sambo är norska...) är att vårt västra grannfolk älskar Stockholm och när det gäller Jan Gunnar Solli så är det inte en särskilt långsökt gissning att Sveriges huvudstad drar mer än 50 000-byn Skien i Telemark fylke.

DJ-ambitioner?

Ja, han har faktiskt sådana, Jan Gunnar. Jag vet inte hur aktiv karriären är just nu, men DJ Solli har rätt hyfsade meriter även där. Bland annat ska han ha agerat förakt åt David Guetta och Calvin Harris vid ett tillfälle i New York. Den musikaliska luckan efter Christophe Lallet, som numera spelar fotboll och gitarr i Florida, är därmed fylld med marginal...

Solli kommer som bosman, men affären är naturligtvis inte gratis. Däremot tar Hammarby ingen risk på egen hand.

Sollis tvåårskontrakt kommer enligt mina källor att finansieras helt med externt kaptial, framförallt via investementbolaget Bajenborgen, men också genom privatpersoner.

Slutsatsen?

Det finns gott om människor med både pengar och Bajen-hjärta – chansen för att få något tillbaka på en snart 33-årig bosmanspelare är i stort sett lika med noll.

Alla nöjda och glada

Alla nöjda och glada med andra ord?

Ja, det verkar faktiskt så.

Hammarby minimerar sitt risktagande och får en etablerad spelare från högstaligan i Norge. Som jag har förstått det är Solli främst tänkt som högerback, men är i stort sett lika användbar på de andra försvarspositionerna eller som defensiv mittfältare.

Det behövs i Bajen.

Jag har länge tjatat om att Hammarby inte bör ha för många spelare i sin trupp, men i nuläget är det i tunnaste laget även för min smak. När vänsterbacken Stefan Batan blev skadad inför cupmatchen mot Malmö i helgen fick den offensive yttern Fredrik Torsteinbö ta steget ner som kantförsvarare vilket inte är någon önskelösning.

Nu ska det mycket till för att en liknande situation ska uppstå.

För Sollis del får han ett fotbollsäventyr och chansen att spela framför en av landets bästa klackar – och vem vet, DJ-karriären kanske också får sig en skjuts. Så länge han är motiverad fullt ut på fotbollsplanen, och slipper skador förstås, så tror jag på idel vinnare i den här affären.

Ska vi säga allsvenskan 2015 för Bajen och Summerburst 2015 för DJ Solli?

Minst en av två bör gå in.