Rasistskandal i tysk fotboll

avAndreas Käck

FOTBOLL

”Varje gång jag rörde bollen hörde jag apljud”

Danny Da Costa här förra säsongens möte med Bayern Münchens Thomas Müller.

Tysk fotboll skakas av en rasistskandal.

Under en match på Allianz Arena utsattes Ingolstads Danny Da Costa för påhopp på grund av sin hudfärg.

– Jag har aldrig varit med om något liknande, säger han.

I går förlorade FC Ingolstad med 0-1 borta mot 1860 München. Men det är inte resultatet i sig som hamnat i fokus i efterhand – utan de rasistiska glåpord som hördes från hemmalagets läktarsektion.

Danny Da Costa – som tidigare under veckan spelade med det tyska U21-landslaget – trakasserades vid upprepade tillfällen mitt under pågående match.

”Skitkass känsla”

– I andra halvlek började flera fans, eller vad man nu ska kalla dem, skrika "neger" och "din svarta gris" mot mig. För bara några dagar sedan stod jag med U21-landslaget och sjöng tyska nationalsången. Nu utsätts jag för det här…, säger Da Costa enligt AP.

Han betonar att det bara var en liten klick som skrek de hatiska orden, men påpekar samtidigt att hanhade hela läktarsektionen emot sig under matchen.

– Varje gång jag rörde bollen hörde jag apljud från läktaren. Självklart är det en skitkass känsla.

Stöttas

Nu stöttas Da Costa av sin lagkamrat,  Ralph Gunesch, som går till attack mot de skyldiga via sin Facebook-sida.

”Att vid upprepade tillfällen håna en mörkhyad spelare med ord som 'jävla neger' och 'tillbaka till skogen med dig' samt apljud, visar bara att deras IQ-nivå är i nivå med ett rostat bröd. Rannsaka er själva och täpp igen truten. Rasism är ett brott, ingen åsikt”, skriver Gunesch enligt AP.

Klubben ber om ursäkt

Da Costa berättar att han aldrig övervägde att lämna planen, likt Milans Kevin-Prince Boateng. Däremot passar försvararen på att rikta en fet känga mot de som hånade honom.

– Ni är idioter som inte borde vara på fotbollsmatcher, säger Da Costa.

1860 Münchens vice vd Robert Schaefer har nu bett spelare om ursäkt i ett officiellt uttalande. Där skriver han att klubben kommer att stänga av de skyldiga om man hittar dem.

– Sådana här saker hör inte hemma på vår arena, säger Schaefer.

ARTIKELN HANDLAR OM

Bundesliga