”Vi kommer att titta efter ett större hot”

Av: Robert Laul

Publicerad:

Debut för Guidetti – men managern letar redan nytt

Efter Premier League-debuten avslöjade John Guidetti att han lånades in med löftet att spela på topp ihop med Peter Crouch i ett 4–4–2.

Det innebär att Mark Hughes måste ändra spelsystem i Stoke.

Efter förlusten mot Crystal Palace säger managern att han överväger att ta in ytterligare anfallare i stället.

0–1 borta mot 16:e placerade Crystal Palace var ett resultat spelarna och ledarna i mittenlaget Stoke var djupt missnöjda med. Det första John Guidetti sa till medierna efter Premier League-debuten var:

– Det känns bajs om jag ska vara ärlig.

Då syftade han alltså på den tunga förlusten snarare än att vara tillbaka på högsta nivån igen:

– Det kommer att bli bra här. Det var inte för högt tempo, det kändes inte svårt. Men tio minuter…det handlar bara om att försöka vara på rätt plats vid rätt tillfälle, säger John som fick se de första 80 minuterna från bänken.

När han byttes in övergick Stoke till att spela något som mer liknade 4–4–2 än 4–2–3–1. Trycket på Crystal Palace ökade men utan att Stoke nådde kvitteringen.

”Vi hade bra snack”

Och får man tro John Guidetti är det 4-4-2 laget kommer att spela framöver.

– Han (Mark Hughes) vill spela två på topp, mig och Peter Crouch. Det har han sagt till mig. Jag hade ganska många alternativ att gå till men jag fick en otroligt bra kontakt med managern och vi hade ett bra snack.

Du gör om hela spelsystemet alltså?

– Det var det som var tanken. Peter Crouch har gjort mycket mål, de har spelare som varit här länge. Men du vet hur tränare är, de vill inte blotta sig för mycket, två längst fram kanske är lite många mot Chelsea borta.

Efterlyser ett hot

På presskonferensen var managern Mark Hughes inne på en annan linje:

– Vi tittar fortfarande efter en möjlighet att ta in något som är mer av ett hot än vi har i gruppen för tillfället. John Guidetti kom in 15 minuter från slutet och han vet vad som krävs men han har tränat med oss två gånger. Han kommer att bli bättre ju längre han är med gruppen. Får vi möjligheten att ta in mer kvalitet kommer vi att titta på det, sa Mark Hughes.

Oavsett hur det blir är John Guidetti inte orolig för framtiden:

– Manchester Citys trupp är topp fem i världen. Klarar man att träna med dem, klarar man vad som helst.

Hyllar Sverige

Dessutom är han förstås lycklig över att kunna spela fotboll efter det 21 månader långa sjukdoms- och skadehelvete. Att han lånades ut från Manchester City är naturligt, menar han.

– Sverige har ett fantastiskt duktigt landslag men jag tror inte att många skulle ta en plats i City. City har två spelare av yttersta världsklass på varenda position. Att komma tillbaka från en lång skada och gå direkt in där…managern kan inte säga ”Okej John, nu får du spela dig i form”.

Om du backar bandet till när skadan och sjukdomarna började 2012: Tvivlade du någon gång på att du skulle stå här igen?

– Många har sagt: ”Fan John, hur kan du vara så glad varje dag?”. Jag är den som har garvat och skojat ändå. Men vad ska jag göra? Sitta och tycka synd om mig själv? Jag har bott i Afrika i fem år, jag vet hur folk har det. Jag har jättefin bil, jag har jättefint hus, jag har en fantastisk flickvän, jag har en fantastisk familj. Vad är problemet? Självklart ville jag göra det jag älskar och jag visste att det skulle bli så också, säger John Guidetti.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN