Allsvenskan 2015

’Har varit orealistisk förväntan på oss’

Av: 

Michael Wagner

FOTBOLL

David Elm pratar ut om hårda pressen efter brödernas återförening i Kalmar

Med de tre bröderna Elm återförenade ökade kraven.

Då behövdes det en 3–1-seger i Falkenberg för Kalmar FF för att jaga bort både bortaspöke och värsta krissnacket.

– En del har haft orealistiska förväntningar på oss, säger David Elm.

Senast Rasmus, Viktor och David Elm spelade tillsammans i Kalmar FF 2008 blev det SM-guld.

Förhoppningarna har därför varit stora när trion återförenades i Kalmar i år.

Inledningen av allsvenskan har varit allt annat än glimrande och inför bortamatchen mot Falkenberg stod Kalmar med fem förluster på de åtta första omgångarna, en seger på senaste 15 bortamatcherna och tre bröder Elm som var och en letat efter formen.

”Spöket försvann”

Åtminstone David Elm hittade den mot Falkenberg.

32-åringen låg bakom Marcus Antonssons 2–0-mål och Filip Sachpekidis 3–0 med fina framspelningar.

Är du mer framspelare än målgörare nu för tiden?

– Det har blivit att jag faller lite längre ner i banan. Det är väl en kombination av hur vi ställer upp laget och ålder – jag hinner inte med att springa upp i straffområdet..., säger David Elm till Sportbladet med ett skratt.

Vad betyder segern mentalt för er?

– Eftersom vi inte vunnit på bortaplan är det skönt att det spöket försvann lite. Vi har försökt utveckla vårt djupledsspel under träningarna och det tycker jag vi fick utdelning för mot Falkenberg.

Har ni påverkats av förväntningarna som blivit när ni bröder återförenats?

– Vi borde inte göra det, men omedvetet kan det ha blivit så. Det är ju två väldigt bra spelare som kommit hem. Alla vet vad Rasmus och Viktor kan och så har spelet låst sig.

– Samtidigt har man lärt sig hur det fungerar i den här cirkusen. Internt i gruppen har vi inte känt någon större oro. Vi vet att vi har bra spelare, att vi kan prestera hög kvalitet. Men en del har haft orealistiska förväntningar på oss. Det tar tid att spela ihop ett lag.

”Har högre krav”

Medan lagkapten David Elm lyfte Kalmar i går söker fortfarande Viktor, 29, och Rasmus, 27 efter formen.

– Det var väl godkänt från mig mot Falkenberg, men jag har högre krav på mig själv, säger Viktor Elm. Jag vill bidra med min erfarenhet och med både mål och assist.

Rasmus Elm, som allt mer trappar upp den fysiska belastningen efter fjolårets mag- och tarmsjukdom som hållit honom borta från matcher i ett år, twittrade i går kväll: ”Underbart skön vinst!”.

”Kan inte vänta”

I en intervju med Barometern för två veckor sedan sa han:

– Jag siktar inte mot något speciellt datum men hoppas kunna spela någon match i år.

David Elm:

– Rasmus ser riktigt bra ut på träningarna, men vi kan inte gå och vänta på honom. Han måste få ta det i sin egen takt och vi hitta ett vägvinnande spel utan honom.

Vad är rimligt att förvänta sig av Kalmar FF efter den här inledningen?

– Vi har hög potential om det lossnar, men vi har nog hamnat lite för långt efter de absoluta topplagen. En stabil mittenplacering ska vi klara av, ­säger David Elm.

Statusen på bröderna Elm

David Elm

Ålder: 32 år.

Position: Släpande forward.

Status: Tillbaka i Kalmar FF mot Falkenberg i går (efter sjukdom) i matchavgörande insats med två målgivande passningar. Totalt sju matcher, ett mål och tre assist.

Viktor Elm

Ålder: 29 år.

Position: Central mittfältare.

Status: Blandar och ger. ­Gedigen arbetsinsats mot Falkenberg efter bottennappet mot IFK Göteborg. Nio matcher, tre mål och noll assist.

Rasmus Elm

Ålder: 27 år.

Position: Central mittfältare.

Status: Ett år sedan han spelade tävlingsmatch senast på grund av mag- och tarmsjukdomen. Deltar i de flesta ­momenten under Kalmars träningar, även tvåmålsspel med närkamper. Sa i intervju med Barometern: ”Nästa steg är att höja intensiteten och se hur kroppen svarar på det.”

Publisert:

Allsvenska sillybrevet med Daniel Kristoffersson

Missa inga heta fotbollsnyheter – I detta nyhetsbrev ger Sportbladets Daniel Kristoffersson dig veckans hetaste nyheter, rykten och intervjuer från Allsvenskan.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

David Elm

Viktor Elm

Rasmus Elm

Kalmar FF

Allsvenskan i fotboll