van Gaal: Jag kan inte säga något

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Louis van Gaal, Wayne Rooney och David de Gea
Foto: Foto: TT
Louis van Gaal, Wayne Rooney och David de Gea

Två raka segrar för Manchester United i Premier League.

Trots det är klimatet mellan Louis van Gaal och media rostigt.

– Jag kan inte säga något alls. Det är bättre att inte svara på vissa frågor, säger van Gaal på dagens presskonferens.

En 1-0-vinst mot Tottenham följdes upp med en 1-0-vinst mot Aston Villa. Manchester United har inte spelat så underhållande fotboll, men tagit sex poäng på de två inledande matcherna.

En skön poängskörd för managern Louis van Gaal som hade en tung start på fjolårssäsongen.

Trots full pott är relationen med media dålig.

Vid dagens presskonferens, inför Champions League-kvalet mot Club Brügge i morgon, blev det dålig stämning flera gånger.

”Svårt att förstå det”

Wayne Rooney fick ta emot rejält med kritik efter segern mot Villa. När van Gaal fick frågor om anfallaren valde han i stället att kritisera – media.

– All media har skrivit i över ett års tid att jag ska spela honom som anfallare. Så det är helt otroligt att ni efter två matcher tvivlar på era egna åsikter. Jag har svårt att förstå det. Jag har alltid stort förtroende för mina spelare, säger van Gaal.

En brittisk journalist anser att Rooney skulle få bättre hjälp om Juan Mata användes på ett annat sätt. van Gaal gillar inte den typen av frågor.

– Du kanske kan fråga Uniteds styrelse om du kan bli tränare eller manager. Sedan kan du diskutera det med din stab. Jag diskuterar inte det med media, säger holländaren.

”Jag är besviken”

Överlag är 64-åringen inte speciellt intresserad av att prata med journalisterna.

– Jag kan inte säga någonting. När jag säger något så använder media det i en annan kontext. Jag märkte det när jag uttalade mig om De Gea och jag är besviken på att ni gjorde det. Så det är bättre att inte svara på vissa frågor, säger han.

Adnan Januzaj, som blev hjälte mot Villa, fanns med vid podiet vid presskonferensen. Efter segermålet i fredags hoppas han på fler chanser den här säsongen än i fjol.

– Jag har inte spelat så många matcher på slutet, så min form är inte så bra. Jag hoppas att få fler matcher i benen och göra fler mål, sa Januzaj till Sky Sports i helgen.

van Gaal anser dock att Januzaj har fått en hel del speltid. Han håller inte alls med om att 20-åringen borde fått fler chanser i fjol för att han var bra under David Moyes.

– Varför? Varför? Har de andra spelarna ingen rätt? Har bara Adnan rätt till speltid? säger van Gaal.

– Förra året spelade han åtta matcher från start och hoppade in i fjorton. Så att säga att han inte fick chansen är fel. Han måste konkurrera med 24 spelare. Han är 20 år gammal, 20 år gammal.

”En stor press”

Champions League-kvalet är van Gaals två viktigaste matcher sedan han kom till klubben.

– Det är en stor press eftersom vårt mål är att nå Champions League. Den här typen av matcher är svåra, säger holländaren.

Se hela intervjun här (extern länk).

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.