Belgrad är favorit, men bomber har briserat förr...

FOTBOLL

Lasse Sandlin om Hammarby i Champions League

Gladast av alla glada hammarbyiter efter 3-1-segern mot Sundsvall var nog känslomänniskan Kennedy Bakircioglü.

Inte för att jag vet om Kennedy läser Zola - då menar jag inte italienaren Gianfranco utan fransmannen Émile - men mot Sundsvall var Kennedy verkligen själva bilden av ett bevingat Zola-citat:

"Artisten är ingenting utan sin begåvning, men begåvningen är ingenting utan arbete".

Alla som sysslat med lagidrott av något slag vet, att när det tar emot och ingenting lyckas i match efter match, så kommer man förr eller senare till ett "back-to-basic"-läge, där reglerna är väldigt enkla:

" Det är bara hårt arbete som gäller;

" Låt hjärtat va´ me´!

" Eller som Hammarbys tränare Anders Linderoth efter lördagens match preciserade den taktik som gjorde att de regerande mästarna lämnade allsvenskans jumboplats:

- Vi skulle gå ut och vinna närkamperna.

Gunstlingen Kennedy

Det finns många sätt att uttrycka samma sak, och den spelare som direkt angav tonen var just Söderstadions specielle gunstling Kennedy.

Inte bara med sin 1-0-kanon redan i fjärde minuten - efter en jättebjudning av Sundsvalls Kalle Ståhl - utan mera för sitt hårda slit och den järnvilja som gjorde att han flera gånger krigade tillbaka förlorade bollar.

Det var ingen stor fotboll Hammarby spelade, ingen bländande uppvisning som kan ha skrämt slag på eventuella utsända spioner från Belgrad.

Men det var i detta läge en stor seger för ett lag som inte riktigt visste var man stod, och den visade hur mycket rätt vilja och rätt inställning betyder i en kampsport som fotboll.

Något att tänka på för oss fotbollsromantiker - jo, jag blev i måndags kallad just så i norska Adressavisen av gode vännen Otto Ulseth - som försöker inbilla folk, att fotboll enbart består av klacksparkar, suldribblingar, väggspel och kombinationer med ett tillslag.

Hjärtat är ändå den allra viktigaste enskilda ingridiensen, och när Hammarby nu äntligen beslutat sig för att vara på tårna - inte som tidigare i sommar sätta ner klackarna först i stillsamma promenader över plan - då tog man Sundsvall på sängen.

En utmärkt - sångare

Sundsvalls irländske tränare Patrick Walker - för övrigt en alldeles utmärkt sångare, det hade du nog ingen aning om ! - valde att använda just uttrycket "tagen på sängen" efter norrlänningarnas första bortanederlag:

- I inledningen kände vi inte alls igen våra pojkar.

I Hammarby vilar man i dag, njuter av segern, och först på måndag riktas blickarna mot onsdagens Champions League-kval mot de 17-faldiga jugoslaviska mästarna Partizan Belgrad som för drygt vecka sedan spelade tre träningsmatcher på fem dagar: 0-1 mot Hansa Rostock, 5-4 mot polska Amica Wronki och 0-2 mot 1860 München. De fem målen mot polackerna gjordes av Atletico Madrid-förvärvet Zvonmir Vukic 2, Sasa Ilic 2 och Danko Lazovic.

Det är möjligt, att Hammarby ännu inte är riktigt redo för Champions League.

Men man är i dag betydligt mer redo än man var i går, och man är definitivt mycket mer redo än man var i förrgår, innan det var klart att kvalvinnaren dragit vinstlotten Bayern München i nästa omgång.

Gästerna från Belgrad är storfavoriter, men vi har gott om exempel på när lag mitt uppe i säsongen slagit ut bättre lag som befinner sig i uppbyggnadsskede inför säsongen; typ Helsingborg-Inter häromåret...

Som skalden Bo Bergman skriver i den dikt som kort och gott heter "Hjärtat".

"Hjärtat skall gro av drömmar,

annars är hjärtat armt".

Och hjärtat, har vi ju precis kommit överens om, är det viktigaste av allt i kampsporten fotboll.

Lasse Sandlin

ARTIKELN HANDLAR OM