Drillofotboll - på gott och ont

FOTBOLL

Peking Fanz: Gif Sundsvall försökte inte ens anfalla - det är tragiskt

Drillos skugga vilar över allsvenskan.

Den defensiva och effektiva kontringsfotbollen är här och Sundsvall har anammat den.

- När vi möttes försökte de inte ens anfalla. De skapade ingenting och backade hem från start. Det var nästan komiskt att se, säger Fredrik Sandberg, IFK Norrköping-supporter.

Åsikterna går isär bland landets fotbollssupportrar. Några anser att "Drillofotbollen" är bra. Andra håller inte med.

En av dem som kritiserar fotboll i Drillos anda är Fredrik Sandberg, kassör i Peking Fanz. Som exempel tar han Gif Sundsvall.

- När vi möttes försökte de inte ens anfalla. Även när de hade chansen stannade de upp och passade i sidled. De spelade på 0-0 och de lyckades. Det är tragiskt.

Andreas Lindman är tifo-ansvarig i Patronerna. Han vill försvara Sundsvalls tråkiga spel.

- Hade vi en Alvaro Santos skulle vårt spel förmodligen se annorlunda ut. Giffarna spelar efter de resurser som laget har. Därför blir det defensivt spel, säger han.

"Bättre i slutändan"

Två spelsätt. Offensiv fotboll mot Drillofotboll. Men faktum kvarstår.

Sundsvall ligger på sjunde plats i tabellen - Norrköping under strecket. Fredrik Sandberg i Peking Fanz tycker ändå att offensiv fotboll ska komma fram.

- Jag ser hellre att man spelare anfallsfotboll tills man blir bra på det. Då får man räkna med några förluster. Riskera att förlora lite så blir det bättre i slutändan, säger han.

- De ligger före oss, än så länge. Självklart kommer vi gå om Sundsvall i tabellen och då har den anfallsglada fotbollen vunnit över den destruktiva, fortsätter han.

Roligare spel - färre poäng

Andreas Lindman håller inte med.

- Kolla på Hammarby. Förra året kallades deras fotboll tråkig men de vann SM-guld. Nu ligger de på nedflyttningsplats med roligare fotboll. Då kan man fråga alla Bajen-supportrar hur kul det är nu? Alla lag tycker de spelat dåligt när de kommer hit men de inser inte att Sundsvall är ett så pass bra lag att det gjort motståndarna dåliga, fortsätter han.

Enligt Fredrik Sandberg går det inte att vinna några turneringar med "Drillofotboll" och att det skulle vara förödande för publiken om den slog igenom ordentligt.

- Om det sprider sig finns risken att intresset för fotboll minskar. Man går ju för att titta på lag som försöker spela fotboll. Inte på ett lag som chansar på kontringar eller på misstag från motståndaren, säger han.

- Anfall är bästa försvar. Djurgården till exempel kör efter den filosofin. Det gör inget om man släpper in fem mål om man gjort sex själv, fortsätter han.

"Spelar efter resurserna"

Andreas Lindman i Patronerna tror inte att Sundsvall kan spela offensivare än vad de just nu gör.

- Visst skulle man vilja kunna spela som Djurgården men då måste man ha deras förutsättningar, säger han.

- Vi kan inte gå in och spela någon sambafotboll, utan vi har valt att spela efter våra resurser och då har det blivit ett rätt defensivt spel men därmed inte sagt att det är tråkig fotboll, säger Andreas Lindman.

Sundsvall är det lag i allsvenskan som drar minst publik på bortaplan. Att det skulle ha att göra med hur Giffarna spelar håller Andres Lindman inte med om men någon förklaring har han inte.

Bättre än att åka ur

Trots att Sundsvall fått framgångar med det Drilloinspirerade spelet vill Andreas Lindman inte rekommendera den defensiva filosofin till alla lag.

- Jag tycker det vore synd om stjärnspäckade lag skulle anamma Drillos spelsystem men de mindre klubbarna har helt andra förutsättningar och måste bygga sitt spel efter Drillos filosofi säger han.

- Jag går hellre på 13 hemmamatcher med något mer defensiv fotboll än åker ur allsvenskan, säger Andreas Lindman, tifo-ansvarig i Patronerna.

Drillos 4 budord

Bra eller dåligt - här är fansens åsikter om allsvenskans taktik

Erik Thulin

ARTIKELN HANDLAR OM