Klubbarna om nya regeln: ”Osportsligt och orättvist”

Foto: Bildbyrån
FOTBOLL

En ny regel har skapat irritation bland de finska fotbollsklubbarna i Veikkausliiga.

Ligan ”förbjuder” nämligen klubbarna från att skjuta upp matcher – oberoende av rådande väderlek. Klarar de inte att hålla sina planer snöfria riskerar lagen att förlora sin hemmafördel.

– Vi som bor på en ö blir jäkligt lidande av det nya regelverket och det blir fel, säger IFK Mariehamns vd Peter Mattsson.

Finska medier har den senaste tiden rapporterat om den nya lagen som kommer att påverka klubbarna i Veikkausliiga. Den finska fotbollsligan börjar i helgen, och trots att det är snöoväder på många orter i landet ”förbjuds” klubbarna att skjuta upp sina matcher.

Ligans ordförande, Matti Apunen, säger att klubbar som inte får sina planer i speldugligt skick inför en match tvingas hitta en reservplan, eller riskerar att förlora sin hemmafördel.

Under den årliga uppstartsträffen förklarade Apunen att lagen är till för att uppmuntra fler klubbar att investera i konstgräsplaner. Dessutom menar han att spelschemat är fullpressat redan som det är – det finns ingen möjlighet att skjuta upp matcher.

– Det handlar inte om att någon är dum eller envis, utan om faktumet att spelschemat är tight. Det finns få alternativ. Jag hoppas att alla förstår att flyttade matcher orsakar problem för klubbarna och för matchprogrammet. Den enda vägen framåt är att bygga moderna och fungerande arenor, säger han till Iltalehti.

Tvingas spela på fastlandet

Det är flera klubbar som rasar mot beslutet. Åländska IFK Mariehamn, samt Ilves, TPS Turku, FC Honka och PS Kemi är alla kritiska. Generellt drabbas klubbar som har naturgräsplaner.

– Vi har spelat 14 år på raken i ligan och det har aldrig varit så här mycket snö eller varit så här kallt inför säsongsstarten, säger Mariehamns vd Peter Mattsson till Hufvudstadsbladet.

För IFK Mariehamn kan det i värsta fall bli aktuellt att flytta sina matcher till fastlandet. Det skulle innebära att man tvingas spela sina hemmamatcher i Helsingfors eller i Åbo.

– Det vore osportsligt och orättvist att tvingas spela tre bortamatcher mot HJK. Vi som bor på en ö blir jäkligt lidande av det nya regelverket och det blir fel, säger Mattsson.

Ladda ner Sportbladets egna app du också 00:20

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.