Så ska Sirius vända krisen

Foto: SIMON HASTEGÅRD / BILDBYRÅN

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

Sist i allsvenskan - endast fem poäng efter tolv omgångar.

För krislaget Sirius väntar en lång uppförsbacke den här hösten.

Första hindret är regerande svenska mästarna Malmö FF.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö, säger Jesper Arvidsson.

I fjol var Sirius nykomling i allsvenskan och laget imponerade på våren. Men sensommaren blev tuff med sju raka nederlag. Laget slutade på sjundeplats.

Efter tolv omgångar 2018 parkerar Sirius sist i den allsvenska tabellen. Laget har endast lyckats skrapa ihop fem poäng efter tolv seriematcher, lagets enda vinst var borta mot Elfsborg den 14 april.

– Man har haft någon dum känsla som har sagt ”vi är bättre än vad vi har presterat och utan skador ska det ordna sig”. Det kom tillbaka spelare, men det ordnade sig inte ändå. Det är klart att det är tufft att förlora fotbollsmatcher. Det har inte varit jättetufft, men det blir det om det fortsätter att gå åt helvete. Det är ändå 18 matcher kvar, så det finns en del poäng att spela för, säger Jesper Arvidsson.

– Hade man vetat vad allt beror på så hade man försökt fixa det. Jag vet inte, det är svårt att veta vad hönan eller ägget är. Vi försöker bara gnugga på. När det har gått som det har gjort så har inte självförtroendet varit på topp. Det studsar emot oss. Det är mål, domslut och stolpe ut vid våra skottförsök. Det känns bra nu när ”RÅP” (Robert Åhman Persson) kommer in med lite energi. Han kommer med självförtroende och försöker få igång oss, det känns positivt för Sirius och truppen.

”Ingen vidare känsla”

Sirius vann en träningsmatch mot Hammarby den 28 juni. I tisdags kväll spelade Uppsala-klubben hemma mot Gif Sundsvall i en uppskjuten seriematch från våren. Då blev det förlust med 1–3.

– Det var ingen vidare känsla. Vi kom från en ganska bra känsla, vi slog Hammarby i en träningsmatch och då kändes det som att vi var på gång. Mot Sundsvall var det däremot ett steg bakåt. Vi fick inte igång spelet över huvud taget, Sundsvall var klart bättre. Vi gjorde 1-0 lite halvt ologiskt och då tänkte man ”att det är en sån dag när man grejar det ändå”. Men så blev det inte, säger Arvidsson.

– Vi kollade på bilder från Sundsvall, under de första 20 minuterna ligger vi fel i vårt försvarsspel. Varför blir det så? Svårt att svara på. Man försöker gnugga på.

Vårsäsongen avslutades med två tunga nederlag: 2–5 mot Östersunds FK och 1–5 mot Djurgården. Med förlusten mot Gif Sundsvall har Sirius 3–13 på de tre senaste matcherna.

– Det har inte varit bra, men vi skulle nog ha haft några poäng till om man tittar på spelet. Det har studsat emot oss, särskilt i de sista matcherna rann det iväg i två matcher. Vi var ett stolpkott från 2-2 mot Östersund men det blev 2-5. Vi behöver få lite medflyt, vinna några match. Eller att vi i alla fall känner att vi spelar riktigt bra.

”Har rensat luften”

Spelarna och ledarna har haft ett möte och snackat igenom våren och framtiden.

– Vi har rensat luften med allt. Vi kom fram till några ledord, vad vi ska bära med oss och vad som krävs för oss som grupp. Vi ska inte åka ur, vi ska ha minst ha två lag bakom oss. Det var vad vi sa till varandra när vi tittade varandra i ögonen. Vi ska i alla fall oss ge oss chansen att spela i allsvenskan 2019, säger Arvidsson.

– Vi kan inte lägga oss ner och dö. Vi ska tuffa vidare.

Har ni får dålig trupp - behöver ni förstärkningar?

– Det tror jag inte vi har, jag tror kunskapen finns i truppen. Men det gäller att vi höjer oss allihop. Vi som varit med ett tag ska gå i bräschen för det.

– Det som har varit är inte positivt med tanke på att vi spelade en fantastisk fotboll förra året. Vi är långt ifrån det nu, och det känns tufft. Det gäller att lägga det åt sidan och se nuet.

Alla skytteligavinnare i Allsvenskan sedan 2008 00:53
ARTIKELN HANDLAR OM