”Låt mig inte dö, låt mig inte dö!”

Av: Martin Tolén

Publicerad:
Uppdaterad:

Överlevande målvaktens förtvivlade ord efter olyckan

1 av 2

Jackson Follman överlevde flygkraschen i Colombia, där 71 människor dog.

Nu avslöjas 24-åringens första ord efter att han hittats av räddningsarbetare.

”Låt mig inte dö, låt mig inte dö”, upprepade målvakten enligt Globo.

Den brasilianska fotbollsklubben skulle spela sin största match i historien.

Men för Chapecoense Real utplånade flygresan till Colombia – för att möta Atletico Nacional i finalen av Copa Sudamerica – nästan ett helt lag.

19 av 22 spelare ur den uttagna truppen omkom.

Endast tre spelare – Neto, Alan Ruschel och Jackson Follman – överlevde. Hemma i Brasilien finns ytterligare åtta spelare som inte reste med till Colombia.

Nu kan brasilianska Globo avslöja 24-årige Follmans första ord sedan han hittats i flygplansvraket.

– Han sa: ”Låt mig inte dö, låt mig inte dö. Jag känner inte mina ben”. Det var de enda orden han upprepade, säger räddningsarbetaren Gloria Ramirez enligt tidningen.

Har amputerat benet

För samtliga tre överlevande spelare är läget fortsatt allvarligt, men stabilt.

Enligt brasilianska Globo har Jackson Follman fått amputera ena benet, försvararen Alan Ruschel har genomgått ryggkirurgi och mittbacken Neto fått tömma bröstkorgen på blod.

– Dessa patienter har fått kirurgisk behandling och vi kommer att övervaka dem för att se om de har några infektioner och hur deras hjärt-cerebrala kärlsystem återhämtar sig, säger Guillermo Leon, chefsläkare på sjukhuset San Juan de Dios, enligt TT.

Ytterligare tre personer ombord planet överlevde mirakulöst kraschen, två ur personalen samt en journalist. Samtliga med allvarliga skador. Övriga 71 ombord dödades.

”Jag borde ha varit där”

Bland de åtta i Chapecoense Real som inte reste med syntes tre av dem sörja tillsammans i klubbens omklädningsrum i går. En av dem var anfallaren Alejandro Martinuccio, 28.

– Det här är mycket svårt för oss alla. Det är väldigt svårt att smälta, säger anfallaren i en första intervju.

Hans eget liv räddades förmodligen av en knäskada.

Martinuccio, med ett förflutet i spanska Villarreal, har gått skadad de två senaste månaderna och stannade därför hemma för att rehabträna.

– Det är mycket svårt att tänka att jag kunde ha varit där. Jag borde ha varit där, men nu är verkligheten att jag inte var det. Det är väldigt svårt att föreställa sig och allt är oerhört tragiskt, säger han med tårar i ögonen.

Var inbokad – tackade nej

Även klubbens vicepresidenten Ivan Tozzo fanns med på passagerarlistan och skulle ha rest till Colombia för att följa finalmatchen, men hoppade av i sista stund.

– Jag brukar resa med. I sista stund bestämde jag mig för att inte åka, vi var väldigt få som stannade hemma. Det är en otroligt stor sorg att veta att de allra flesta av våra spelare och ledare var på flyget. Chapecoense var en glädje för hela vår region. Nu är hela staden i sorg, säger Tozzo.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.