Fotboll

Mariehamn historiska finska mästare

avErik Karlsson, Johannes Hägglund

1 av 2

Det skulle inte vara möjligt.

Men efter stor dramatik är åländska IFK Mariehamn finska mästare i fotboll.

– Makalöst stort. Det hade varit kul att vara hemma på Åland och fira guldet, säger IFK Norrköpings Daniel Sjölund som inledde sin karriär i klubben.

Det bor 12 000 i Mariehamn, klubben har en spelarbudget som inte alls kan mäta sig med storklubbarna på fastlandet och IFK Mariehamns fotbollsdrömmar har historiskt sett snarare handlat om att avancera upp till divisionerna strax under den finska högstaligan.

Men i dag är IFK Mariehamn osannolika kungar av finsk fotboll för första gången.

Ålandslaget stod pall för trycket att leda ligan inför sista omgången och lyckades besegra Illves med 2-1 efter stor dramatik.

Assis guldskytt

Svensken Bobbie Friberg da Cruz gav hemmalaget en drömstart när han satte 1-0 redan i matchens första minut men när Tuure Siira kvitterade matchen i 25:e minuten var läget så raffinerat att ett enda mål, oavsett lag, i matchen mellan HJK och SJK skulle beröva Mariehamn på titeln.

Den nervositeten bestod i 50 minuter innan brassen Diego Assis satte det förlösande 2-1-målet som gav Mariehamn guldet.

På slutsignal utbröt vilt jubel på planen och läktaren.

I guldlaget spelar fyra svenskar, förutom Bobbie Friberg da Cruz också Philip Sparrdal Mantilla, Josef Ibrahim och Gabriel Petrovic.

”Svårt att beskriva”

En av de som tänker fira guldet är Norrköpings mittfältsdirigent Daniel Sjölund. "Daja” inledde sin karriär i Mariehamn och han hade bråttom att kolla telefonen efter att Norrköping besegrat Falkenberg.

– Jättekul för klubben och för hela Åland. Synd att det krockade bara. Det hade varit kul att vara hemma och fira guldet, säger han.

Kan du beskriva hur stort det här är på Åland?

– Svårt att beskriva. Lilla Åland, lilla IFK Mariehamn. Bara att ta steget upp till division 1 för 15 år sedan var jättestort. Sedan tar man steget upp i förstaserien och klamrar sig kvar där. På något sätt har de hela tiden tagit sig närmare och närmare toppen och har några fjärdeplatser som bäst. Medaljen har varit målet, men att vinna guld är helt makalöst stort, säger Sjölund.