Granqvist hyllar sin mittbacks-parhäst

FOTBOLL

”Han sätter inte många fötter fel under en match”

Foto: BILDBYRÅN
Victor Nilsson Lindelöf och Andreas Granqvist är nominerade

Mittbacken Victor Nilsson Lindelöf har hyllats för sin insats mot Luxemburg.

Parhästen Andreas Granqvist beskriver hur de båda tillsammans utvecklat landslagets försvarsspel.

– Vi vill försvara på samma sätt, lite modernare, säger Andreas Granqvist.

Landslagets insats mot Luxemburg (1–0) i fredags var medioker.

Men en spelare var extraordinär.

Och efteråt kom hyllningarna.

Förbundskapten Janne Andersson, som drar sig för att ge individuell kritik, lyfte fram Benfica-backen Victor Nilsson Lindelöf och sa att det är en spelare som han kan bygga sitt framtida landslag kring.

”Det är roligt att se”

– Victor Nilsson Lindelöf är för mig en fantastiskt bra fotbollsspelare. Att spela det mogna, självklara mittbacksspelet han gör trots sin ringa ålder och ringa erfarenhet av den positionen, han var ju ytterback ganska länge, det är roligt att se. Han sätter inte många fötter fel under en match. Han är modig i sitt försvarsspel och går fram och tar duellerna på ett självklart sätt. Han löser knutar med bollen och vågar ta fram boll och vill vara aktiv i det egna spelet, sa Janne Andersson efter segern mot Luxemburg.

Dagen efter skrev också Sportbladets Robert Laul på sin blogg: ”Han är snabb, elegant, bollskicklig, fysisk, spelintelligent, ja allt som svensk landslagsfotboll just nu törstar efter återfinns i en och samma fotbollskropp: Victor Nilsson Lindelöfs”.

Mittbackskollegan Andreas Granqvist ser ett samarbete som utvecklats och blivit format av hans och Victor Nilsson Lindelöfs individuella kvalitéer.

– Vi vill försvara oss på ett modernare sätt där man vill kliva högre och inte ligga kvar på samma linje. En kliver och en ligger bakom och täcker ytorna bakom. Där är vi lite mer moderna nu. Jag ska inte säga att vi chansar, men vi hjälper mittfältarna lite mer, säger han.

Granqvist inte orolig

”VNL” var själv nöjd efter matchen mot Luxemburg och redo att sättas på nya prov mot Bulgarien i kväll.

– Jag har inte riktigt fått visa upp det jag kan med boll, men kände att jag fick det i dag. Det är lite av min spelstil att ta fram bollen när det finns lägen. Det känns bra att ta fram bollen och sätta fart på anfallen, sa han i fredags.

Finns det en fara att ”VNL” lyfter och landar fel efter allt beröm?

Andreas Granqvist tror inte det.

– Det är ingen fara, han läser inte så mycket.., säger Sveriges lagkapten.