Målet som ger Hull 2,4 miljarder – och en Premier League-plats

avPelle Strandman

Publicerad:
Uppdaterad:

Tillbaka i finrummet – Sheffield kvar i Championship

Foto: AFP Sport

Hulls stora hjälte heter Mohamed Diame.

I kvalfinalen mot Sheffield Wednesday säkrade senegalesens högerfot en plats i Premier League – och ett skapligt kassaklirr på 2,4 miljarder kronor.

– Nu ska vi bara njuta och fira, säger Diame som utsågs till matchens lirare.

Det kallas en av världens mest lukrativa matcher av en anledning. Med en Premier League-plats på spel och därtill bli en del av ligans tv-avtal är kvalfinalen i The Championship värd runt 200 miljoner pund, motsvarande 2,4 miljarder kronor.

Med andra ord var det en hel del som stod på spel när Sheffiled Wednesday och Hull drabbade samman på Wembley på lördagseftermiddagen, både sportsligt och ekonomiskt.

Detta var också något som kunde märkas av på matchen som inte direkt bjöd på någon sprudlande underhållning.

Hull inledde starkast

Hull var laget som tog tag i taktpinnen och var det klart bättre laget i den första halvleken, dock utan att få utdelning.

Men trots att Sheffield Wednesday, som inte har spelat Premier League-fotboll på 16 långa år, spelade upp sig i andra halvlek skulle "Tigers" få hål på dittills storspelande målvakten Kieren Westwood.

I den 72:a minuten hamnade bollen hos Mohamed Diame som i en omställning vackert sköt in bollen via Westwoods utsträckta fingrar ända in i nätmaskorna.

Ett mål som blev avgörande.

– Diame producerade lite magi och det vann oss matchen. Han har varit kritiserad tidigare men nu stod han för ett drömmål och jag är mycket glad för hans skull, säger Steve Bruce som nu för fjärde gången har lyckats föra upp en klubb till Premier League – två fler än någon annan manager.

Handssituation på slutet

Sheffield Wednesday öste på allt framåt i slutminuterna men lyckades inte få hål på Hull.

Närmast kom laget i en handssituation på stopptid där den förre Tottenham-backen Michael Dawson blockerade med armen i straffområdet på stopptid.

Domaren valde dock att fria och blåste kort därefter av mötet på Wembley till de orangea tillresta supportrarnas stora glädje.

Mohamed Diame om avgörandet:

– Det var ett viktigt mål. Det har varit en tuff och lång säsong, men nu har vi klarat det. Nu ska vi bara njuta och fira, säger han till Sky Sports.

Med andra ord blev det en kort sejour för Hull i the Championship, klubben är tillbaka i Premier League efter bara en säsongs frånvaro.

Se fler highlights här - Sportbladet i samarbete med Viasat

Se alla highligts på viasatsport.se

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM