Ordern i paus: Sänk pressen

avHenrik Lundgren

1 av 2 | Foto: Bildbyrån

GÖTEBORG. Sverige slutade pressa och tempot försvann.

Order från Pia Sundhage enligt spelarna. Men enligt förbundskaptenen var det en taktisk övning inför kommande matcher.

– Vi går för fullt, men sätter pressen på den nivån som vi tänkt göra mot många lag, säger hon.

Sverige körde över Iran i den historiska matchen på Gamla Ullevi. Men bara i första halvlek (7-0). Den andra slutade mållöst efter att Sverige inlett sin press ännu längre ner i planen än under den första. Det såg ut som ett snällt sätt att inte krossa motståndet för mycket.

– Jag vet inte vad man ska kalla det. Det här var ju en speciell match, vi spelade ju mycket för dem, och jag unnar dem verkligen allt. Vi hade säkert kunnat göra ännu fler mål om vi kört den pressen som vi brukar, säger Olivia Schough, tremålsskytt i den första halvleken.

”Order från ledningen”

Hon får medhåll av mittbacken Magdalena Eriksson, också hon tremålsskytt i den första halvleken.

– Mm, vi hade bestämt att vi inte skulle pressa så högt. Självklart hade vi kunnat gå högre, men det var order från ledningen och det är bra att kunna få träna på det också och hitta relationer och positioner i försvarsspelet.

Hur känns det som landslagsspelare när Pia Sundhage säger till er att ni inte ska pressa motståndarna så högt? Att ni inte ska gå för fullt?

– Nej, vi tog det inte på det sättet, att vi skulle ge dem mer tid med bollen. Utan det var att vi skulle träna på den här pressnivån, det är nog ganska realistiskt att det är där vi kommer att ligga mot Norge i nästa vecka. Vi har ett nytt försvarsspel där vi spelar i 4-4-2 och jag tror det är bra att vi fick träna på de positionerna.

Håller inte med

Pia Sundhage tycker inte att Sverige inte gick för fullt.

– Nej, vi går för fullt, men vi sätter pressen på den nivån som vi tänkt göra mot många lag. I slutet av matchen så gick det så långsamt att jag sa till spelarna att pressa högre, men vi behöver hitta formationer i vårt försvarsspel som då liknar 4-4-2 mer än 4-3-3 och det här blev en träning i det. Så det var medvetet att spela så här, hur ska vi försvara oss mot ett organiserat anfall. Nu var deras anfall ganska korta och vi vann bollen ganska lätt. Men man kan ändå få en och annan bild.

ARTIKELN HANDLAR OM