Förbundets svar om maktordningen

FOTBOLL

Ordföranden om Källströms sommarprat

Foto: TT

Kim Källström var sommarvärd i P1 och berättade att Zlatan Ibrahimovic styrde allt i landslaget.

Nu svarar förbundet om maktordningen i Blågult.

– Det är Kims personliga åsikt, säger Karl-Erik Nilsson.

I går, söndag, var det Kim Källströms tur att vara sommarvärd i Sveriges Radio P1 och han talade bland annat om sin fotbollskarriär och om ett landslag som har förändrats.

Men 33-åringen avslöjade också hierarkin i Blågult och att enda sättet var att underkasta sig den.

Källström, som gjorde 131 landskamper mellan 2001-2016, menar att Zlatan Ibrahimovic bestämde över sig själv, ledarna – och förbundet.

"Blir utfryst"

– Följer du inte ledaren så fasar du ut dig själv. Det är politiskt självmord att köra solo mot ledaren. Gruppen kommer stöta ut dig tydligt eller frysa ut dig sakta. Men ut, det åker du. Allt handlar om att vara med i värmen, ta plats och kunna påverka. Därför är det svårt att ha gamla inflytelserika spelare på bänken, säger Källström som också hyllar Zlatans sätt att föra sig i laget.

När Sportbladet når Karl-Erik Nilsson, ordförande på Svenska fotbollförbundet, vill han inte kommentera maktordningen i den blågula truppen.

– Vi tycker att det är positivt med spelare som tycker till och har åsikter. Vi vill ha en mångfald och det leder till utveckling.

Men Källström menar att spelarna blir utfrysta om de har en annan åsikt än ”ledaren”?

– Det är Kims personliga beskrivning i ett radioprogram. Jag kan inte kommentera det.

"Det fungerar bra"

Känner du att ni på förbundet har styrts av Zlatan?

– Naturligtvis är det en väldig skillnad på att påverka och fatta beslut, men på förbundet har vi en särskild ordning för beslutsfattande.

Som är…?

– Det är stadgar, förbundsstyrelser och så. Men grundinställningen är att vi tycker att det är positivt om spelarna kan påverka.

Finns det något ni kan göra för att markera maktordningen inom förbundet?

– Nej, landslagsledningen fungerar väldigt bra. Vi har en ny ledning som är erfaren och skickliga. De kommer att kunna hantera alla olika individer. Vi har fullt förtroende för den nya ledningen och hade fullt förtroende för den gamla.