Burnley tillbaka i Premier League - pengaregn väntar

FOTBOLL

Avancemanget värt över 2,3 miljarder kronor

Foto: TV3 Sport

Burnley är tillbaka i Premier League.

En seger mot Queens Park Rangers ordnade avancemanget - och ett pengaregn.

Uppflyttningen ska enligt engelska rapporter vara värd 2,3 miljarder kronor.

Då både Middlesbrough och Brighton tappat poäng hade Burnley chansen att säkra avancemang till Premier League under måndagskvällen. Det om de besegrade Queens Park Rangers.

Efter 0-0 i halvtid kunde Burnley avgöra matchen i den andra halvleken. Med sitt 1-0-mål i den 61:e minuten blev Sam Vokes matchens ende målskytt - och den som ordnade Premier League-avancemanget för Burnley.

Över en miljard - för att sluta sist

Målet innebär inte enbart en återkomst till finrummet, utan även ett pengaregn. Daily Mail menar nämligen att ett avancemang till Premier League är värt närmare 200 miljoner pund - vilket motsvarar drygt 2,3 miljarder kronor. Då Premier Leagues nya tv-avtal träder i kraft nästa säsong förväntas laget som slutar sist i tabellen få knappa 1,2 miljarder kronor i prispengar och från tv-sändningar. Utöver det är Burnley garanterat fallskärmsutbetalningar på minst 820 miljoner kronor medan reklamintäkterna förväntas ge en årlig ökning med 230-350 miljoner kronor - allt som allt en summa i trakten av 2,3 miljarder kronor.

Tre klara för play-off

För Burnley blev sejouren i Championship därmed enbart ettårig, då de trillade ur Premier League för ett år sedan. I den sista omgången, som spelas nästa helg, möts tvåan Middlesbrough och trean Brighton. Middlesbrough tar den andra direktplatsen till Premier League vid poäng medan Brighton i sin tur måste vinna för att ta en direktplats till Premier League. Den som går förlorande ur kampen går till play-off tillsammans med Hull City, Derby County och Sheffield Wednesday.

Se mer klipp och höjdpunkter på Viasatsport.se.

ARTIKELN HANDLAR OM