Durmaz nystart: ”Har lagt det bakom mig”

avPelle Strandman, Petra Thorén

FOTBOLL

Under fotbolls-VM fick han utstå hat och hot på sociala medier.

Nu vill Jimmy Durmaz bara fokusera på en sak: fotboll.

– Jag har lagt det bakom mig, säger 29-åringen.

Landslaget har samlats för första gången efter VM i Ryssland.

VM blev en sportslig framgång för Sverige och på många sätt också en känslomässig resa, inte minst för Jimmy Durmaz som efter matchen mot Tyskland utsattes för hot och trakasserier på sociala medier.

På träningen dagen efter slöt landslaget upp bakom mittfältaren, som höll ett brandtal.

– Att bli kritiserad är något vi lever med, men att bli kallad blattejävel och självmordbombare och få mordhot mot mig och mina barn är helt oacceptabelt, sa Durmaz bland annat.

Hoten polisanmäldes och utredningen pågår fortfarande.

”Viktigt för mig att gå vidare”

Men för Durmaz del är Tysklandsmatchens efterspel historia nu när landslaget återigen har samlats inför torsdagens vänskapsmöte med Österrike och premiären av Nations League mot Turkiet på måndag.

– Jag känner att jag har sagt allt som jag ville säga, både till media och folk som bör höra det. Jag har lagt det bakom mig och fokuserar bara på att spela fotboll, säger han efter dagens träningspass.

Foto: TT

Är det viktigt för dig att gå vidare, det pågår ju ändå en utredning fortfarande?

– Det är viktigt att gå vidare för mig. Jag har lagt det åt sidan. Det får de andra sköta, förbundet tillsammans med polisen. Vi får se vad de kommer fram till. Jag är här för att spela fotboll och ingenting annat. Sen om jag kan hjälpa folk utanför fotbollen och i samhället så är jag jätteglad att jag kan göra det.

Du släpper det polisiära till andra representanter?

– Det är förbundet som styr allt det så att jag ska kunna ha fullt fokus på fotboll och prestera mitt bästa mot Österrike och Turkiet. Men sen kommer det bli frågor, absolut. Det är jag medveten om men jag är förberedd på allt.

Hur ser du på stödet du får från förbundet i de här frågorna? Känner du dig uppbackad?

– Ja, det gör jag. Framför allt från teamet här. Alla stöttar. Alla ledare. Det är Janne Andersson och Janne Gustavsson (säkerhetschef i landslaget) som framför allt håller i det. Det känns bra att ha dem bakom sig.

Nytändning i klubblaget

I Toulouse har Jimmy Durmaz fått en nytändning efter en säsong där den regelbundna speltiden uteblev.

Den tidigare tränaren Mickaël Debève har ersatts av Alain Casanova – till svenskens stora glädje.

– Det är klart att det är positivt. Vi hade ett snack när jag kom tillbaka. Vi sa att jag skulle vara kvar om det inte kom in ett monsterbud.

– Formen blir bättre och bättre. Jag har fått hoppa in i några matcher och startade senast (mot Guingamp) så det känt bra.

Vad är det som skiljer i spelidén jämfört med när ni hade er förra tränare?

– Det är jättestor skillnad. Det är två helt olika fotbollsmodeller. Den första körde med att vi skulle ligga lågt, spela långt och gå på kontring. Nu spelar vi fotboll och bygger upp spelet bakifrån. Det är ett spel som passar mig väldigt bra, säger Durmaz och tillägger:

– Nu är man mer delaktig så det känns bra.

Sveriges matcher i Nations League 00:12