Kostsam guldyra för Helsingborg

Av: Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

Straffas med dryga böter
efter planstormningen:
”Det är ju inte värt det”

Foto: Fansen stormade planen efter slutsignalen.

Tusentals segerrusiga fans stormade planen när Helsingborg bärgade SM-guldet.

Nu straffas mästarna med 135 000 kronor i böter.

– Det var väldigt mycket gjädje den dagen... men det är ju inte värt det, säger HIF:s klubbdirektör Paul Myllenberg.

Det har i det närmaste blivit kutym i allsvenskan; att supportrarna rusar in på planen när slutsignalen ljuder och SM-guldet är i hamn.

Men det är ett kostsamt firande.

Nu straffas mästarna Helsingborg med 135 000 kronor i böter för planstormningen efter att domare Markus Strömbergsson blåst av säsongens sista match, mot AIK på Olympia.

– Jag är glad att det var väldigt mycket glädje den här dagen och att det inte fanns den minsta våldsamhet inblandad... men det är ju inte värt det, säger klubbdirektören Paul Myllenberg till HD.

”Visste att det skulle hända”

HIF hade koll på att supportrarna skulle rusa in på planen efter matchen.

– Vi visste vad som skulle hända, men vi hade behövt minst det dubbla antalet poliser och vakter för att förhindra en planstormning, säger Myllenberg.

Klubben och polisen fokuserade i stället på att säkra ett firande utan incidenter för både HIF:s och tabelltvåan AIK:s spelare och fans.

– Någonstans ska pengarna hämtas och 135 000 kronor hade nästan räckt till ett halvt träningsläger, säger Myllenberg, som tycker att det är fel att böterna går till förbundets dagliga verksamhet.

– Jag hade hellre sett att pengarna gått direkt till förebyggande verksamhet, som till exempel kameror eller utbildning som kan förebygga ordningsstörande.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.