”Syrianska har apor på läktarna”

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Ängelholms ordförande till hård attack – två veckor efter kvalet: ’Förbjud allsvenskan i Södertälje’

”Förbjud allsvensk fotboll i Södertälje!”

Ängelholms ordförande Mats Karlsson är fullständigt rasande över hur det gick till på läktaren i kvalmatchen mot Syrianska.

– Folk spottade mig i ansiktet, skrek könsord. Det är det värsta jag någonsin varit med om, säger han.

Foto: FEST ELLER PEST? Syrianskas fans firar kvalsegern mot Ängelholm i slutet av oktober. Men efterspelet har handlat om supportrarnas agerande. I dag går Ängelholms ordförande Mats Karlsson till attack mot Syrianska.

Det var två veckor sedan Syrianska besegrade Ängelholm med 3–1 (4–3 totalt) i det allsvenska kvalet men Mats Karlsson är fortfarande arg.

Inte över resultatet eller spelet på plan, utan hur det gick till på läktarna. ÄFF-ordföranden säger att han aldrig upplevt något liknande.

– Jag satt på läktaren, bakom vårt bås. 400-500 personer springer ner, spottar mig i ansiktet, skriker könsord. De sparkar på vårt spelarbås men deras vakter gör ingenting. Det som hände i spelargången (en person började slåss mitt i den mixade zonen) var en piss i Mississippi jämfört med det här.

”Domaren är rädd”

– Det är apor på läktaren – jag står för det. De här figurerna kastade grejer över oss hela matchen och tankarna började rulla i skallen: ”ska man komma levande härifrån?” Det är en sån skandal. Jag är inte rasist och det handlar inte om att vi stod näst på tur att nå allsvenskan, men så här får det bara inte gå till.

Enligt Mats Karlsson påverkades även domaren av stämningen runt plan.

– Domaren är rädd att de ska slå sönder hans bil, rädd för sin familj. Han tar horribla beslut i matchen. Marcus Lindberg åker ut på en tveksam utvisning men när Peter Ijeh drar en armbåge som spräcker käken på Robin Nilsson blir det ingenting. Robin har bara ätit soppa sedan dess, något annat har inte gått.

”Klubbarna håller med”

För Mats Karlsson finns det bara en lösning: en drastisk sådan.

– Man ska inte få spela allsvensk fotboll i Södertälje. Jag ljuger inte om jag säger sju-åtta allsvenska klubbar har hört av sig till mig och håller med. Vi har pratat med Sef och förbundet men det finns en flathet kring det här.

Varför?

– Det är en het potatis, uppenbarligen, det är för känsligt. Man är rädda för dem.

Du säger Södertälje – var det samma sak i Superettan (mot Assyriska)?

– Nej, när vi mötte dem satt vi på andra sidan, så det var inte samma sak. Men det var ändå folk som sprang in i spelargången och andra problem.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.