20 år i dag – redan tjänat 100 miljoner

Norske talangen talar ut om tiden i Real Madrid

1 av 5 | Foto: Andres Kudacki / TT NYHETSBYRÅN
Ödegaard vid presentationen i Real Madrid 2015.

avAndreas Käck

FOTBOLL

Martin Ödegaard talar ut.

I en intervju med VG berättar norrmannen om den uppmärksammade övergången till Real Madrid, om alla pengar han tjänat – och om hur han ser på sin egen framtid.

– Det är inte förrän om fem-sex år jag ska vara som bäst, säger 20-åringen.

I januari 2015 var Martin Ödegaard världens hetaste fotbollstalang.

Mängder av storklubbar slogs om den unge norrmannens underskrift och till slut var det Real Madrid som vann kampen och köpte loss den då 16-årige jättetalangen för motsvarande 30 miljoner kronor.

Den 23 maj samma år fick han göra sitt allra första inhopp i A-laget genom att ersätta självaste Cristiano Ronaldo i säsongens sista ligamatch. Sedan dröjde det till den 30 november år 2016 innan han till sist fick göra sin första match från start.

Det är fram till i dag hans hittills enda.

”Ångrar ingenting”

Det überhajpade underbarnet från Strömsgodset lyckades inte konkurrera ut världsstjärnorna. I stället gör han nu sin andra raka säsong på lån i den holländska ligan.

Det kanske inte blev som han hade tänkt sig, eller som Real Madrid hade tänkt sig – men Ödegaard ångrar ingenting.

– Nej, egentligen inte. Jag har tagit mina beslut utifrån vad jag själv önskat och känt varit det bästa. Jag har alltid tänkt sportsligt, enbart haft fokus på det, så alla val jag tagit står jag fast vid, säger han i en längre intervju med VG.

Tjänat 100 miljoner

Intervjun publiceras på måndagen, på Ödegaards 20-årsdag.

VG har kommit över hans kontrakt med Real Madrid och räknat ut att han trots sin ringa ålder redan dragit in motsvarande 100 miljoner kronor – enbart i grundlön.

– Pengar har aldrig varit något viktigt för mig. Jag har aldrig förhandlat med någon, förutom en gång med Nike. Förutom det har jag aldrig varit med på några förhandlingar. Jag har alltid tänkt sportsligt, det har varit mitt fokus. Så för mig är det (pengar) ingen viktig sak. Men det är mycket pengar inom fotbollen och självklart är det bra för oss spelare, säger han.

”Ingen stress”

Ödegaard tillhör fortfarande Real Madrid – kontraktet sträcker sig till 2021 – men det är högst oklart om och i så fall när han kommer att återvända.

– Jag har en målsättning om att någon dag ta en plats i Real Madrid. Om det sker nu till sommaren eller om tre år spelar mindre roll. Jag stressar inte. Jag känner mig ung, jag har många år kvar och det är väl inte förrän om fem-sex år jag ska vara som bäst, säger han.

ARTIKELN HANDLAR OM