”Vi är mästare, han är bättre än Messi”

FOTBOLL

Tahitis jubel – i 1-6-förlusten

1 av 6

Efter 54 minuter exploderade Estadio Mineirao i Brasilien.

Ett avgörande mål? En drömpärla? En titel? Nej, Tahiti reducerade i 1-6-förlusten mot Nigeria.

”VI ÄR MÄSTARE”, skrek tahitiska fotbollsförbundets officiella twitter-konto ut.

Efter att Australien flyttats till asiatiska fotbollsförbundet öppnades en märklig möjlighet för de kvarvarande lagen i den oceaniska fotbollsfamiljen. Lilla Tahiti vann plötsligt oceaniska mästerskapen, i mycket svag konkurrens, och kvalificerade sig för Confederations Cup.

”Går upp klockan fyra”

Landslaget är rankat 138 i världen och hade aldrig tidigare spelat i ett stort mästerskap. Av lagets spelare är nio arbetslösa, vissa jobbar som bud, andra som lärare och en är professionell klättrare.

– Min försvarare (Teheivarii) Ludivion går upp klockan fyra varje morgon, tar på sig skorna och spenderar hela dagen som klättrare. Sedan, vid fem på eftermiddagen, kommer han till träningen med sin fotbollsklubb, sa förbundskapten Eddy Etaeta inför premiären mot Nigeria.

Där blev som väntat också mycket tufft för Tahiti. Nigeria tog ledningen med 3-0 efter tre grova misstag av den nederlagstippade motståndaren. Men sedan hände det otroliga.

Nu väntar Spanien

En hörna från Marama Vahirua gick över hela straffområdet till Jonathan Tehau som hoppade upp vid bortre stolpen och nickade in ett historiskt mål för Tahiti. Då exploderade också det tahitiska fotbollsförbundets officiella twitter-konto.

”GOAALLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLLL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! TAHITI!!!!!!! WE ARE THE CHAMPIONS!!!! #NeverGiveUp Tehau HERO!!!!!!”, skrev fotbollsförbundet och följde upp med:

”VAHIRUA IS BETTER THAN MESSI #GoTahiti”.

Vahirua är lagets mest meriterade spelare och håller till vardags till i grekiska Panthrakikos. 33-åringen är uppvuxen i Frankrike men värvades till Tahitis landslag, där han är född, inför Confederations Cup och tävlingsdebuterade mot Nigeria.

– Mina lagkamrater är krävande. De vill jobba hårt och utvecklas eftersom vi inte vill se löjliga ut, säger Vahirua.

Målet räddade också den nya publikfavoritens ära trots en 1-6-förlust mot Nigeria. Frågan är dock hur det kommer gå i nästa omgång när Tahiti möter Spanien den 20 juni i Rio de Janeiro?