Sjachtar vidare – Chelsea illa ute

Av: Fredrik Jönsson, Jonathan Ekeliw

Publicerad:
Uppdaterad:

De regerande mästarna ser ut att missa slutspel i CL

1 av 12 | Foto: VIASAT
Domaren har blåst av spelet när Nordsjälland har bollen efter en huvudskada.

Sjachtar Donetsk är vidare i Champions League efter skandalmål.

Luiz Adriano struntade i Fair play och gjorde mål framför upprörda spelare i Nordsjälland.

Det kan ha kostat mästarna Chelsea en plats i slutspelet.

– Adriano närmast smakar på upplevelsen, som om det vore ett gott vin, säger Nordsjällands tränare Kasper Hjulmand enligt sporten.dk.

Foto: AP

Situationen kom i den 25:e minuten efter att Morten Nordstrand gett Nordsjälland ledningen med 1–0 hemma mot Sjachtar Donetsk. Strax efter ledningsmålet sprang Nordstrand in i en spelare i bortalaget och domaren Antony Gautier blåste av för huvudskada när danskarna hade bollen.

Domaren gav sedan bollen till Willian i Sjachtar Donetsk och han sparkade den mot Nordsjällands målvakt Jesper Hansen för att ge tillbaka den enligt Fair play.

De danskarna spelarna stod stilla när bollen studsade mot målvakten, men Sjachtar Donetsks Luiz Adriano stack efter bollen. Han tog den före straffområdet, rundade målvakten Hansen och satte 1–1.

– Anfallaren verkade inte ha fattat ett skit. Jag tittar ner på min kaptensbindel och där står det något med respekt. Det fanns det inte mycket av här, måste jag säga, säger Nordsjällands lagkapten Nicolai Stokholm till sporten.dk.

Rasade mot spelaren och domaren

Spelarna i Nordsjälland blev rasande, klagade på domaren och Adriano, de förstod inte hur brassen kunde bryta mot Fair play och göra mål i den situationen. Men målet var godkänt och efter några minuters diskussioner mellan spelarna och domaren blåstes matchen igång igen.

Nordsjälland ville ha ett mål gratis direkt efter avspark och enligt dansk tv ska tränaren Mircea Lucescu beordrat spelarna i Sjachtar Donetsk att låta danskarna ta ledningen igen. Men bortalagets spelare vägrade.

– Vi trodde att de skulle ge oss ett mål. Det tyckte också hälften av spelarna i deras lag, men de andra gjorde inte det, säger Stokholm.

”Jag ber om ursäkt”

Sjachtar Donetsk-tränaren Mircea Lucescu:

– Jag ber om ursäkt för det som hände. Jag såg först ingenting när jag stod vid bänken, så jag frågade Adriano och han sa att han hade gått på instinkt och gjort mål, ­säger Lucescu till Viasat.

– Det var stor förvirring i vårt lag direkt efteråt, och sedan gjorde ju Nordsjälland 2–1. Men det hade varit fel av oss att ge bort ett mål.

Chelsea illa ute

Trots det kunde hemmalaget ta ledningen genom Kasper Lorentzen bara minuter efter skandalen.

I den 44:e minuten kvitterade Willian till 2–2.

Bortalaget vann med 5–2 efter att Willian gett laget ledningen i början av andra halvlek och sedan gjorde Adriano ytterligare två mål.

Den segern innebär att Sjachtar Donetsk är klart för slutspel i Champions League.

Den gör samtidigt att det ser tufft ut för Chelsea att gå vidare i den prestigefyllda turneringen. Londonlaget föll med 0–3 mot Juventus och måste nu besegra Nordsjälland hemma och samtidigt hoppas på att Donetsk besegrar ”den gamla damen”.

"Han smakar på upplevelsen"

Efter matchen var var Nordsjällands tränare Kaper Hjulmand ursinnig.

– Vi får konstant höra om att man ska ha respekt för spelet och reglerna. I min värld är det här osportsligt uppträdande och Adriano borde ha fått rött kort av domaren. Det hade helt förändrat matchen. I övrigt hånar Adriano alla på vägen av planen, då han blir han utbytt. Det är helt enkelt skandalöst, säger Kaper Hjulmand efter matchen enligt sporten.dk.

På frågan om vad som vore ett rättvist straff för Adriano har han inga raka svar.

– Det vet jag inte. Jag vet bara att det här är så skandalöst att det måste få konsekvenser. Också på grund av att Adriano närmast smakar på upplevelsen, som vore det ett gott vin, då han går av plan. Det vittnar helt enkelt om en helt skev moral, säger Kaper Hjulmand efter matchen enligt sporten.dk.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.