”Spanska ligan är dömd till döden”

Av: Fredrik Jönsson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: SCANPIX

Enligt Real Madrids tränare José Mourinho stannar världen på söndag när det är dags för El Clásico.

Professorn Jose Maria Gay de Liebana menar dock att dominansen från Barcelona och Real Madrid dödar La Liga.

– Real Madrid och Barcelona spelar i en liga som är dömd till döden och som kommer att tappa allt intresse, säger han enligt goal.com.

På söndag kväll smäller det på allvar i Spanien, det är dags för El Clásico mellan Barcelona och Real Madrid. Ligaledaren ”Barca” tar emot José Mourinhos mannar som ligger sexa i La Liga.

I fjol bröt Real Madrid Barcelonas svit efter tre raka ligatitlar – och trots att det skiljer åtta poäng mellan lagen i skrivande stund tippas det ändå bli rivalerna som gör upp om ligatiteln våren 2013. De två lagen har vunnit alla ligatitlar sedan 2004 då Valencia stod som segrare.

”Dömd till döden”

Professorn Jose Maria Gay de Liebana, som nyligen släppte en studie om den ekonomiska situationen i La Liga och som har arbetat som ekonomisk konsult för Espanyol, menar att klubbarnas dominans dödar spanska ligan.

– I Spanien slutar ettan och tvåan 40 poäng före trean. Enligt mig spelar Real Madrid och Barcelona i en liga som är dömd till döden och som kommer att tappa allt intresse, säger Gay de Liebana enligt goal.com.

”Obalansen är brutal”

Övriga klubbar i högstaligan i Spanien har vid flertalet tillfällen rasat över tv–avtalen, de menar att Barcelona och Real Madrid ”får för mycket av kakan”.

– Obalansen är brutal. De tar hem 50 procent av de tillgängliga kapitalet, säger Gay de Liebana.

– Vi vet att Barcelona eller Madrid (Real) kommer att vinna ligan, att Madrid eller Barcelona kommer att vinna nästa säsong, och att någon av de klubbarna även kommer att vinna säsongen efter.

Professorn berättar att La Liga har skulder på cirka 31 miljarder kronor och att den aldrig kommer att kunna betala dem.

– De andra klubbarna tappar ambitionen och blir helt frustrerade, det gör att vi dödar hönan som lägger ägg, säger Gay de Liebana.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN