Avslöjar kaoset kring profilerna

”Snudd på otrevlig” ”Det var helt galet” ”Då skiter vi i det”

avPatrik Brenning

Publicerad:
Foto: Bildbyrån
Wernbloom, Svensson och Mild

Gustav Svensson spelade en stor roll i Sveriges bragdinsats när Italien slogs ut i playoffspelet till fotbolls-VM.

Men det var nära att 30-åringens karriär hade sett väldigt annorlunda ut.

I Förhandlingspodden berättar IFK Göteborgs tidigare sportchef Håkan Mild om hur en föräldraledig förbundsanställd kompis tvingades rädda Svenssons första proffsäventyr och hur en otrevlig sportchef kunde ha stoppat Pontus Wernblooms.

Håkan Mild såg under sin tid som sportchef i IFK Göteborg från 2005 till 2014 många stora fotbollsspelare komma och gå. I Förhandlingspodden berättar Mild nu om kaoset när Gustav Svensson respektive Pontus Wernbloom skulle säljas utomlands.

”Har var snudd på otrevlig”

I Wernblooms fall var det tuffa förhandlingar med AZ Alkmaars sportchef Marcel Brands våren 2009.

– Han var på gränsen till otrevlig faktiskt. Han skickade någon assistent och vi var överens och skrev på men av någon anledning så var Marcel inte nöjd med det trots att vi hade fått ja på det. Så han sa att då skiter vi i hela affären. Det var ju ganska tidigt efter att jag hade börjat så då sa jag också att ”då skiter vi väl i det då, vi tycker om Pontus och han får vara hos oss. Vi är jättenöjda och hoppas att han stannar hela livet även om vi vet att han också vill ut i stora världen”, säger Håkan Mild i podden.

Till sist kom klubbarna ändå överens om en prislapp som uppges ha landat på omkring 30 miljoner kronor. Betydligt mindre fick IFK för Gustav Svensson när mittfältaren lämnade för Bursaspor 2010. Men övergången var inte mindre strulig för det.

– Vi pratar om timmar, det var helt galet, säger Mild.

”Kände en kille som var föräldraledig”

Mild, och agenten Carl Fhager som var inblandad i affären och är den som står bakom Förhandlingspodden, berättar hur Bursaspor hörde av sig dagen innan det turkiska transferfönstret skulle stänga. Men budet var så lågt att Mild samma kväll åkte hem till mittfältaren och förklarade att det inte skulle bli någon affär.

Men bara timmar senare höjde Bursaspor sitt bud och Svensson åkte tillsammans med agenten Fhager ner till Turkiet. De landade klockan 14 och tvingades parera en hel del bilköer innan de klockan 17:00 kunde signera pappren och pusta ut. Då upptäckte parterna att affären även behövde godkännas elektroniskt i Fifas nya TMS-system.

Håkan Mild befann sig med bara timmar kvar på transferfönstret i Trollhättan. Till sist lyckades klubben och agenten jaga rätt på en annan person med koppling till IFK som kunde åka in och godkänna övergången i Fifas system. Men det krävdes fortfarande att även Svenska fotbollförbundet skulle ge klartecken.

– Även de var svåra att få tag på eftersom det var efter stängningstid men som tur var så kände vi en kille som var föräldraledig och satt hemma som kunde logga in och trycka på knappen, säger Fhager.

– Jag var ganska cool då. Jag vet att du ringde och frågade hur det går. ”Det är lugnt, vi har aldrig misslyckats hittills”, vet jag att jag skickade till dig lite kaxigt. Och det löste sig, säger Mild.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM