Zlatans skor sålda – för 230 000 kronor

”Idrottshistoria kanske inte har någon gräns”

Foto: LASSE ALLARD

avLo Hägerfelth

FOTBOLL

Zlatan Ibrahimović skor från klassiska premiären på Friends Arena låg ute för auktion.

Nu är de sålda.

Slutpriset: 230 000 kronor.

Under gårdagen rapporterade Sportbladet om hur Zlatan Ibrahimovićs skor får premiären på Friends Arena mot England var till salu.

Skorna – som Zlatan gjorde fyra mål med och en oförglömlig cykelspark – hade efter matchen skänkts till Jonas Olsson, som i sin tur skänkte dem till en välgörenhetsorganisation. Dyrgriparna lottades sedermera ut till en privatperson som valde att lägga ut dem på Stockholms Auktionsverk.

Där hade skorna legat på listan i en knapp vecka med utropspriset 25 000 kronor och hade i går eftermiddag ett högsta bud på 130 000 kronor.

Men nu är skorna sålda, och slutpriset blev betydligt högre än så. Budgivningen avslutades i går kväll och landade till slut på 230 000 kronor.

”Måste nog vara någon typ av rekord”

För Michael Nilzon, specialist på Stockholms Auktionsverk, kom priset som ett glatt besked.

– Ja det var ju ett fantastiskt pris, det är ju en ansenlig summa. Men det är ju en speciell sko också, säger Nilzon som menar att utropspriset förstås var svårt att avgöra.

– Ja det där kan man ju aldrig veta. Det är ju auktion, ingen exakt vetenskap, så priset kan man bara gissa sig till. Det är ju en så speciell match det där och 25 000 är ändå mycket pengar. Men det är klart att det blev betydligt mer. När någon vill ha ett stycke idrottshistoria så kanske det inte finns någon gräns.

Enligt Nilzon har Auktionsverket tidigare mest sålt OS-medaljer och OS-facklor, att de då brukar landa mellan 60 000–100 000. Den prisklassen slog ju Zlatan med besked och Nilzon tror dessutom att detta kan vara någon typ av rekord.

– Jag tror nog att det här är något världsrekord vad gäller Zlatan. Det var några tidigare skor som gick för cirka 196 000 på någon gala i Paris och sedan var det någonting mer. Men det här måste nog vara någon typ av rekord i Sverige också, i alla fall när det kommer till sålda skor. Jag har åtminstone inte sett någonting högre på auktion i Sverige.

ARTIKELN HANDLAR OM