Chipsrövar och äggkastare

Av: Robert Laul

Publicerad:
Uppdaterad:

Inför årets sista omgång har Sportbladets Robert Laul tittat i backspegeln – och i spåkulan. Här är det bästa från allsvenskan 2011 – från A till Ö.

And here we go...

Nä, inte direkt va?

Fotbollsallsvenskan 2011 minns vi framför allt för det nya världsrekordet i avbrutna matcher.

Det började med Syrianska–AIK, fortsatte med Malmö–Helsingborg och till sist hamnade också MFF–Djurgården på listan över matcher som avgjordes av Disciplinnämnden eller spelades om från 0–0.

Svenska Fotbollsförbundets styrelse satte nyligen ner foten och driver ett förslag att matcher inte ska brytas helt nästa år, hellre pausas för att tömma vissa läktarsektioner, och sedan spelas vidare.

Om det fungerar i verkligheten är en annan fråga.

De avbrutna matchernas efterspel skapade en hel del kaos men faktum är att det fick så gott som alla supportrar att sluta upp bakom meningslösheten i att slänga knallskott omkring sig.

IFK Göteborg vinner 2012

Värst ”drabbade” rent sportsligt blev AIK som tilldömdes en 0–3-förlust mot Syrianska. Om AIK vunnit i stället hade dagens match mot svenska mästarna Helsingborg blivit en ren guldfinal à la 2009 mot IFK Göteborg.

Apropå Blåvitt:

1990 tog Roger Gustafsson över som tränare – det blev SM-guld direkt.

1996 ersattes han av Mats Jingblad – SM-guld direkt.

2007 gjorde Jonas Olsson/Stefan Rehn sina första år i klubben och jodå – guld igen.

2012 heter nya tränaren Mikael Stahre, Stahre som vann allsvenskan -09 under sitt första år i AIK...ni förstår min poäng: Blåvitt vinner allsvenskan nästa år men utmanas stenhårt av Malmö FF som trots tunga förluster i Europa League gör viktiga lärdomar vecka efter vecka.

Tipset kommer förstås ändras, Bibelredaktören ska ha det slutgiltiga i mars – men det skadar väl inte att leverera ett preliminärt?

Håll till godo.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN