”Som Hammarbyare måste man göra sin plikt...”

Foto: ÅSA WESTERLUND, BILDBYRÅN
Uppdrag Gransknings Ali Fegan.

avFredrik Jönsson

FOTBOLL

På onsdag granskas IFK Göteborgs storsponsor Prioritet Finans i Uppdrag Granskning.

Reportern Ali Fegan har berättat varför han gjort granskningen.

”Anledningen till att jag är intresserad av Prioritet Finans är för att dom numera är huvudsponsor åt IFK Göteborg och som Hammarbyare måste man göra sin plikt…”, skriver han i ett brev enligt Resumé.

”För 12 miljoner kronor om året har de köpt sig en plats på landets mest folkkära fotbollströja – IFK Göteborgs blåvita tröja. Samtidigt gör stjärnsponsorn affärer med några av Sveriges grövsta ekonomiska brottslingar”.

Så står det på SVT:s hemsida inför onsdagens avsnitt av Uppdrag Granskning.

Inslaget är gjort av reportern Ali Fegan, som i ett brev till en person han vill intervjua, avslöjar varför han gjort granskningen.

Resumé har fått ta del av brevet och så här skriver Fegan:

”PS. Anledningen till att jag är intresserad av Prioritet Finans är för att dom numera är huvudsponsor åt IFK Göteborg och som Hammarbyare måste man göra sin plikt...”

Sponsrar även Hammarby

Företaget Prioritet Finans är dock även sponsor till Hammarby Handboll. Men den klubben nämns bara snabbt i inslaget och finns inte ens med i den trailer som SVT kör inför programmet på onsdag.

– Som du själv säkert förstår är det skrivet med glimten i ögat för att få honom intresserad av att ställa upp, men det går säkert att tolka bokstavligt, säger Ali Fegan till Resume.se.

Upplevs som en vendetta

Prioritet Finans marknadsansvarig Niklas Wiberg är kritisk till Fegans inställning.

– Inget fel med att de vill granska oss och vår bransch: Men, just nu känns det mest som att vi befinner oss i en vendetta med en av deras reportrar Ali Fegan som verkar ha ett horn i sidan till oss för att vi valt att vara huvudsponsor för IFK Göteborg och Ali sympatiserar med Hammarby, säger Wiberg till Resumé.

– Jag inser att det låter helt overkligt att så skulle kunna vara fallet, men faktum är att reportern själv i brev till intervjupersoner skriver att just detta är hans drivkraft till reportaget.

ARTIKELN HANDLAR OM