Bank: När det blåser i Rom börjar det som en storm och ökar i styrka

Avgick Claudio Ranieri saknade nödutgångar efter kollapsen och slutade som tränare för Roma.
FOTBOLL

VERONA. ”Den eviga staden”? Vi kommer snart att få veta.

Säg så här:

Om Rom klarar det här, om Roma vaknar och står i dag – så kommer de att överleva jordens undergång också.

För nästan precis tio år sedan trängdes jag i högen framför en lycklig, vandrande hjärtinfarkt som hette Franco Sensi. Vi svettades i ett hörn av Olimpico i Rom, Sensi var president, Roma hade just vunnit ligan.

Roma var i himlen då.

I går hade de tagit hissen hela vägen ner.

Det har, på många sätt, varit ett gyllene årtionde för klubben. De har vunnit ligan, radat upp andraplatser, etablerat ett av fotbollsvärldens starkaste varumärken – och, faktiskt, skaffat sig en i grunden helt okej ekonomi jämfört med de flesta andra.

Men Franco Sensi är död, och när hans företag Italpetrolis skulder skenade så drog det med sig Roma som ett sänke. Familjen Sensi måste sälja allt de har, nuvarande presidentan Rosella är numera bara en symbolisk docka i väntan på att en försäljning till USA går igenom. Oron strålar som en migrän genom hela klubben. Ner till spelarna, ut på planen.

Enorm press på laget

I lördags smällde bomber ute vid träningsanläggningen Trigoria. Två skadades allvarligt. Juniorderbyt mot Lazio (7–1 till Roma) fick spelas inför tomma läktare. Montali och Pradè – tillsammans med Bruno Conti de tyngsta pjäserna i den sportsliga ledningen – fick hålla möten med supporterledarna.

Och Rom är inte Milano. Rom är inte Turin. När det blåser i Rom börjar det som storm och ökar i styrka.

Pressen som låg över laget inför matchen mot Genoa i går är svår att föreställa sig. Eller, det är den inte alls. Den är exakt så stor att den kan göra att ett lag som leder med 3–0 med 40 minuter kvar förlorar med 4–3.

En Champions League-plats det viktigaste

Claudio Ranieri är en romare, han förstod att han saknade nödutgångar efter den sortens kollaps. I går kväll, medan ultrás skrek efter spelarna ute vid Trigoria (”Uscite a mezzanotte!”, ”Kom ut vid midnatt!”), gav han upp. Roma står i dag utan ägare, utan tränare, utan någonting.

Och i morgon?

I natt ryktades det om att Vincenzo Montella ska ta över säsongen ut. Montella var den som säkrade guldet för Roma den där gången för tio år sedan, men vad han kan som tränare är det ingen som riktigt vet. Det enda uppdraget handlar om att ordna en Champions League-plats, att kämpa sig igenom dimman till en framtid där amerikanska pengar, en ny ledning och en ny tränare kan bygga en ny era i en evig stad.

Den gamla tog slut i Genua i går.

ARTIKELN HANDLAR OM