Norling: Då blev jag förbannad

FOTBOLL

Rikard Norling tycker det är orättvist att Nils-Eric Johansson tvingas avsluta karriären.

Tränaren berättar även hur arg han blev när han fick höra om det första gången.

– Då blev jag förbannad. Varför ska en läkare i det här läget hålla på och sätta griller i huvudet”, säger Norling.

I dag höll Nils-Eric Johansson presskonferens på Karlberg och berättade för första gången om beslutet att lägga ner karriären.

– Jag kunde inte titta på folk, jag kunde inte titta på mina lagkamrater. Jag fick titta ner i golvet, och andas. Det var känslosamt i början, absolut. Det var svårt att få ut orden när man har gråten i halsen, säger Nils-Eric Johansson.

”Det här var fel”

AIK-försvararen genomgick en hjärtundersökning förra veckan. Direkt efter den hörde han av sig till tränaren Rikard Norling - som först blev arg.

– ”Nisse” slog en signal direkt när han var på väg hem från hjärtscreeningen och berättade att läkaren var fundersam, det var något som inte var korrekt och läkaren ville att han skulle gå ur träning. Då blev jag förbannad för jag visste att han hade något medfött, men jag tyckte att ”varför ska en läkare i det här läget hålla på och sätta grillar i huvudet? Vi vet ju om att han har det där”. Vi ska ju träna två viktiga pass innan Syrianska. Så jag sa att jag ringer tillbaka, jag måste ordna upp det där, säger Norling.

– Min ambition var att ordna så han kunde träna dagen efter. Men så blev man varse om att det var en specialist som hade tittat på hjärtat, och vi är tacksamma i efterhand att han gjorde hjärtscreeningar och kan se små förändringar som är så pass allvarliga. Att gå från det och sitta här tre-fyra dagar senare och se Nisse hålla ett tal för hela Sverige att han ska lägga ner karriären är inte riktigt vad jag hade förväntat mig för en vecka sedan.

Hur kommer du att sakna honom?

– Främst som spelare och lagkapten - en representant och i många sammanhang ambassadör. Det är det han har stått för. Det finns fler som har uppträtt på samma sätt, Daniel Tjernström och Krister Nordin och så vidare. Alla de slutar att spela fotboll, ingen kan hålla på för evigt. Men det här var fel, så här skulle det inte blir.

Ser gärna att ”Nisse” får en roll i AIK

Inte rättvist?

– Nej. Det förstärks ytterligare för att vi precis har gått igenom en försäsong och har ganska många nya spelare. Det har varit extra bra att ha Nisse, ”så här gör vi här, så här fungerar det här”. Han har lärt de nya hur det funkar och det går snabbare när spelare har erfarenhet. Man måste ha någon som vet vad det handlar om, där har Nisse haft en jävligt viktig roll och skulle fortsatt ha det. Jag är glad att vi har Henok som kan ta vid på sitt sätt med sin personlighet.

– Det var speciellt i morse när vi hade samling med spelarna, då var det känslosamt, inget snack om det. Jag kommer vara helt slut i kväll, sen är det bara frågan om hur Nisse känner sig?

Vill du behålla honom i AIK på något sätt?

– Allting bottnar i hur han landar och hur han resonerar. Jag tar ett halvt steg tillbaka för att vänta och se.

Spelschema allsvenskan 2018 00:20
ARTIKELN HANDLAR OM