De portar Dennerby

Publicerad 2011-06-27

Bara spelarna är välkomna på de nya taktikmötena

”alla får göra sin röst hörd” Syftet med landslagets nya spelarmöten är att a l l a ska diskutera taktiken – även de spelare som är mer tillbakadragna när tränarstaben finns på plats.

Köln, Tyskland. Spelarna tar taktiksnacket i egna händer.

Efter varje VM-match håller de möten där alla andra är portade – inklusive förbundskapten Thomas Dennerby.

– Vi vågar öppna oss mer när det bara är vi tjejer, säger Charlotte Rohlin.

Det är omöjligt att säga vad som händer under tisdagens VM-premiär mot Colombia, men vad som händer därefter är givet.

Då kommer alla spelare hitta ett utrymme på hotellet, samlas och gå igenom hur taktiken funkade. Vad gick egentligen fel? Vad var rena succén? Det speciella är att inga ledare får medverka. Inte assisterande förbundskaptenen Ann-Helén Grahm eller ens Thomas Dennerby.

Det blir ett öppnare samtal så, förklarar Linda Forsberg.

Lättare göra sig hörd

– Som i alla grupper tar inte alla för sig lika mycket när ledarna är med. Det här är ett utrymme om man känner sig begränsad i gruppen under vanliga möten. Då kan man tycka det är lättare att föra fram sina synpunkter när det bara är vi spelare, säger mittfältaren.

Mötena är ett nytt initiativ. Bland annat Charlotte Rohlin och Caroline Seger märkte hur vissa spelare krympte under allmänna samlingar och inte förde fram tankarna de bar på. När det hade pågått tillräckligt länge stred spelarna till aktion.

Efter genrepet mot Japan i torsdags hölls det första taktikmötet där ledarna inte var välkomna.

– Syftet är att alla får göra sin röst hörd. Alla får känna sig trygga och bekväma i gruppen. Och vi fick ut bra grejer, fast det är på sådan detaljnivå att det inte är intressant för allmänheten att höra, säger Hedvig Lindahl.

Varför är det viktigt att inte ens er förbundskapten lyssnar?

– Om någon känner att hon blir dämpad i stor grupp med alla ledare så blir det lättare att få ut åsikterna så här. Man får hitta på nya grejer för att i slutändan få bättre resultat.

Tar upp synpunkter

Taktikmötena ersätter inte lagets andra möten, utan kompletterar dem. Inget formellt protokoll förs, men spelarna hjälps åt att memorera ett par punkter som de för vidare till sina förbundskaptener efteråt.

– Vanligtvis har vi relativt samstämmig syn med ledarna, men ibland tycker vi annorlunda. Då för vi fram det, säger Forsberg.