”Skönt att det är klart”

avRobert Laul

Klar efter ett halvår – och priset för Oremo sjönk med 3,5 miljoner

Det dröjde ett halvår längre än planerat.

Under det halvåret sjönk prislappen från 12 miljoner till 8,5 miljoner kronor.

Pengar som Djurgården i stället kunde lägga på Johan Oremos personliga kontrakt – och därmed knyta spelaren till sig.

– Det tog lite tid men skönt att det nu är klart, säger Oremo som blir en av Djurgårdens bäst betalda spelare.

Foto: Johan Oremos kontrakt med Djurgården ger honom en månadslön på 150 000 kronor, samt en sign on-bonus på två miljoner.

Ni kan säkert bakgrunden. Redan i vintras var Djurgården nära från att signa den 22-årige dåvarande Gefleanfallaren. Klubbarna var överens om en prislapp på 12 miljoner kronor, men Oremo ville i sitt personliga kontrakt ha in en vidareförsäljningsklausul (fast summa att gå för) ifall han skulle göra en bra vårsäsong och få ett attraktivt erbjudande från en större europeisk ligaklubb. Djurgården gick inte med på klausulen, Oremo nobbade och stannade kvar i Gefle.

Striden stod mot HIF

Under vårsäsongen har Oremos agent Gunnar Grynner undersökt det europeiska intresset, endast Serie B-klubben Rimini ska ha kommit med ett konkret bud. Johan valde att inte gå vidare med detta.

I stället gjorde Malmö FF ett konkret värvningsförsök under EM-uppehållet men drog sig ur i ett tidigt skede, och de senaste dagarna stod striden enligt Sportbladets uppgifter mellan Djurgården och Helsingborg.

När båda klubbarna accepterade Oremos personliga villkor föll Johans val på Djurgården, som efter förlusten mot Elfsborg bokade ett möte med Gefle för att slutförhandla om prislappen. Enligt uppgift får Gefle 8,5 miljoner kronor samt procent på övergångssumman om/när han säljs vidare.

Enligt uppgifter i media backade Malmö FF då Oremo krävde 200 000 kronor i månadslön samt en sign on-bonus på tre miljoner. Enligt Sportbladets uppgifter får han cirka två tredjedelar av detta i Djurgården (150 000 i månaden samt två miljoner i sign on).

Kan spela på söndag

Kontraktet är på 4,5 år och han kan bli spelklar redan mot Trelleborg på söndag.

– Det känns jättebra, det tog lite tid men skönt att det nu är klart. Jag ska försöka löpa mycket och skapa sår imotståndarnas backlinje, säger Johan Oremo till dif.se.

Ordföranden Bosse Lundquist:

– Vi har haft koll på honom sedan hans Söderhamn sparkade min gamla klubb Sollefteå ur division tre så den jäkeln måste vi ju ha, säger Lundquist skämtsamt.

– Bosse (Andersson, klubbdirektören) var tidigt ute på Johan som är en väldigt fin spelare och hans karaktär passar bra in i vår förening, fortsätter Lundquist.

ARTIKELN HANDLAR OM