Messi-intervju

FOTBOLL

Superstjärnan berättar i en exklusiv intervju med Sportbladet om sin nya ledarroll, Ronaldinho och kärleken till Barcelona

1 av 2

Han är den starkast lysande stjärnan när Barcelona drabbats av stjärnfall.

I en exklusiv intervju som Sportbladet tagit del av berättar Lionel Messi om varför han inte går på nattklubb, om den nya ledarrollen och om vänskapen till Ronaldinho.

– Med honom var allting mycket lättare, säger Messi.

Nybliven OS-medaljör och La Ligas hetaste stjärna.

Argentinaren Lionel Messi, 21, är trots sin ålder redo att kliva fram och ta sitt ansvar i ett Barcelona som ska utmana Real Madrid om ligatiteln och slåss om Champions League.

Du är fortfarande ung. Vad förväntar du dig av fotbollen?

– Ja, jag saknar ju några titlar. Som landslagsspelare för Argentina är det också viktigt att jag fortsätter att förbättras. Planen är att ta hem en seniortitel för att göra mitt land stolt.

Saknar Ronaldinho

Efter utrensningen av flera stora stjärnor i Barcelona är du en av de ledare som måste ta ansvar. Är du redo för det?

– Jag är fullt beredd på utmaningen som tränaren ger mig. Så enkelt är det. Förhoppningsvis kan jag göra allt vad som förväntas av mig.

Ronaldinho gick till Milan efter en strulig säsong. Vad var det som gick fel med din vän?

– Ingenting. Ibland händer saker, ibland inte. Ronaldinho har gett klubben mycket, det är odiskutabelt.

Kommer ni att fortsätta ha kontakt?

– Absolut. Han är en god vän och jag kommer aldrig att glömma honom. Jag kommer att sakna honom.

Hur mycket har Ronaldinho betytt för dig personligen?

– Som person har han hjälpt mig mycket i min karriär. Han tog mig tidigt under sina vingar och har hjälpt mig så mycket när det gäller att leva tillsammans i truppen. Jag glömmer aldrig den hjälp han gett mig. Med honom var allt mycket lättare.

Hur mycket har truppen försvagats av Ronaldinho och Decos frånvaro?

– Det är två otroliga spelare. Med dom i Barcelona hade laget vunnit mycket. Det är ingen tvekan om att de haft en stor del i klubbens framgångar de senaste åren.

Det har talats mycket om partyt i Barcelona, bestående särskilt av Ronaldinho och Deco, men du är aldrig ute sent på disco och har inte haft några disciplinära problem. Hur lyckas du skydda dig från frestelsen som ung, professionell fotbollspelare?

– Min familj är ett stort stöd. Det är de som håller mina fötter på jorden. Det intresserar mig inte särskilt vad människor säger om mig, men det intresserar mig väldigt mycket vad mitt yrke kräver av mig. Jag är en ganska lugn person, tror jag.

Det pratas en hel del om att det finns en konflikt mellan spelare från olika nationaliteter i truppen, som inte pratar med varandra.

– Det stämmer inte alls. Barcelonas omklädningsrum är som alla andra, det finns bra och dåliga dagar. Det som händer är när en liten konflikt rörs upp blir det större beroende på vilken position klubben har i världen.

Hemma i Barcelona

Vad säger du om Pep Guardiola som tränare? Kritikerna anser att han är lite grön...

– Det är ingenting som jag kan bedömma. Och han är inte grön, han har gjort ett utmärkt arbete med Barcelona B.

Tror du att Barcelona kan ge Real Madrid en ordentlig fajt i år?

– Självklart. Trots att klubben tappat stora namn, så har vi fortfarande en trupp som kommer att ta upp kampen om titeln. Och det gäller för Champions League också. Det är ett av de viktigaste målen vi har satt upp för säsongen.

Vad kommer att vara avgörande för er del i Champions League i år?

– Att saker och ting sköts lite bättre av oss. Trots allt snack förra året så gick vi ganska långt. Om vi tagit oss vidare en runda till så hade hela historien varit annorlunda.

Du missade flera matcher i Champions League på grund av skador. Hur påverkar det dig att tvingas sitta på bänken?

– Det är en av de tråkigaste sakerna som jag har upplevt i min karriär. Det önskar jag ingen. Det var därför som jag reagerade så som jag gjorde över min senaste skada (han bröt samman i tårar när han hörde att han drabbats av en muskelskada).

Många skulle vilja skriva kontrakt med dig och erbjuda dig stora pengar. Varför byter du inte klubb?

– Barcelona är en viktig del av mitt liv. De hjälpte mig under en avgörande period i min karriär och tog hand om mina hälsoproblem (diagnostiserad med en hormonsjukdom som hindrade kroppen från att växa).

– Klubben har alltid uppfört sig väl mot mig och det är här jag hör hemma.

✓Premiäromgången:

30 augusti: Valencia–Mallorca, Espanyol–Valladolid. 31 augusti: Deportivo La Coruna–Real Madrid, Real Betis–Recreativo Huelva, Racing Santander–Sevilla, Osasuna–Villarreal, Atlético Madrid–Malaga, Sporting Gijon–Getafe, Numancia–Barcelona, Athletic Bilbao–Almeria.

ARTIKELN HANDLAR OM

La Liga