Skandalmatch i Södertälje

avDaniel Sjöberg

Publicerad:
Uppdaterad:

Avbröts efter publikattack

Foto: Matchen i Södertälje fick avbrytas efter oroligheter på läktarna.

Matchen mellan Syrianska FC och Västerås SK skulle bli en fotbollsfest inför nästan 6000 åskådare. I stället urartade matchen och spelarna tvingades rusa av planen när delar av hemmapubliken gick till attack mot bortasupportrarna med raketer och smällare.

– Fotbollen håller på att dö om det här får fortsätta, säger Västerås SK:s ordförande Anders Carlsson till sportbladet.se.

Foto: Supportrar till VSK tvingades ta skydd när läktarsektionen attackerades.

Matcherna mellan Syrianska FC och Västerås SK i division 1 Norra är alltid laddade. Dagens match var inget undantag. Redan när hemmalaget tog ledningen började oroligheterna då hemmafansen i sitt firande kastade in en fyrverkeripjäs på planen som smällde av. Matchen fortsatte dock och avslutades nästan, men när Västerås kvitterade på övertid urartade det, spelarna rusade av planen och till slut bestämde polisen att matchen skulle avbrytas.

– Då är det ett gäng Syrianska-supportrar som slänger in bomber och raketer på våra supportrar. De smäller givetvis av så då blir det kaos, säger Anders Carlsson.

Carlsson upprörd

Han lämnade själv arenan innan beslutet tagits om att matchen skulle avbrytas och han är mycket upprörd efter det inträffade.

– Fotbollen håller på att dö om det här får fortsätta. Vi har haft det här i allsvenskan. Nu har vi det i Sveriges tredjedivision. Det finns ingenting som klubbarna kan göra åt det här, om inte alla ska vara en vakt. Det måste till en attitydförändring hos supportrarna.

Blev någon skadad?

– Troligen. Jag vet inte, men de slog ju även sönder våran supporterbuss. Men jag stack därifrån. Jag ville inte vara kvar. Jag kände mig inte säker.

Syrianskas ordförande Andreas Temiz håller med Anders Carlsson om att det är omöjligt för klubbarna att stoppa huliganerna.

– Det här skulle vara en folkfest med nästan 6000 åskådare så är det 10 idioter som förstör för alla. Vad jag förstår har polisen identifierat några av de här. Men det måste till en attitydsförändring i hela samhället. Vi har förlorat respekten för varandra. Vi har inget otalt med Västerås, men varje gång vi möts så blir det så här, säger han till sportbladet.se.

Vad får ni för straff?

– Jag vet inte inte, men jag förväntar mig inget annat än böter. Det är det enda straff vi kan få.

Domaren Kristoffer Karlsson vill inte kommentera det inträffade.

– Det enda jag kan säga är att det kommer att skickas anmälan och en rapport till disciplinnämnden som tar ett beslut som senare kommer att presenteras på hemsidan, säger han till sportbladet.se.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM