AIK-bas i miljonkrasch

Publicerad:
Uppdaterad:

FOTBOLL

Bystedts företag nära konkurs: ’Får se om han orkar med AIK’

Tuff situation Per Bystedt har det tungt nu. Först kaoset i AIK och nu visar det sig även att hans privata företag riskerar konkurs.
Foto: FOTO: URBAN ANDERSSON
Tuff situation Per Bystedt har det tungt nu. Först kaoset i AIK och nu visar det sig även att hans privata företag riskerar konkurs.

Här är AIK-basen Per Bystedts ekonomiska krasch: företaget

Neonode som han styr förlorar långt över 100 miljoner kronor och går sannolikt i konkurs. Ärendet kan nu tas upp i AIK-leden.

– Per får ta ställning till om han orkar och hinner jobba med AIK, säger Lars Rekke, ordförande i AIK FF:s styrelse.

Foto: FOTO: MAGNUS WENNMAN
AIK har haft ett tungt år och turbulensen fortsätter. Nu är det Per Bystedt som är i blåsväder.

AIK Fotboll AB:s styrelse­ordförande Per Bystedt har fått utstå massiv kritik efter valet att sparka tränaren Rikard Norling. Nu kommer nästa smärtsamma motgång: i tisdags satt Per Bystedt i Stockholms tingsrätt och försökte rädda Neonode, mobiltillverkarföretaget där han är vd och storägare.

– Företaget har stora likviditetsproblem, vi försöker nå en uppgörelse med fordringsägarna men det är generellt väldigt svårt, säger advokaten Anders W Bengtsson, som bistår Neonode.

Misskötsel

Konkursen är alltså nära. Och enligt Anders W Bengtsson handlar det om en blandning av en tuff satsning som inte gick hem och misskötsel. Neonode är skyldiga en mängd svenska företag miljontals kronor och har sparkat personal på löpande band sedan i våras.

Störst enskild makt

Samtidigt är Per Bystedt den man i AIK med kanske störst enskild makt. Lars Rekke är ordförande i AIK FF:s styrelse; majoritetsägaren i AIK Fotboll AB med makt att avsätta Per Bystedt vid en bolagsstämma.

– Om vi är missnöjda med en styrelsemedlem i aktiebolaget så tar vi upp det med valberedningen innan bolagsstämman, säger Rekke.

Uppdrag i 15 bolag

Du företräder AIK:s medlemmar, hur tror du detta påverkar deras förtroende för Bystedt?

– Om det finns en bred uppfattning hos medlemmarna att styrelsen i AIK FF ska få andra direktiv när det gäller styrelsen i bolaget så kan en extra föreningsstämma utlysas där medlemmarna i princip kan driva igenom vilken åsikt de vill.

Förutom kaoset i Neonode har Per Bystedt en späckad agenda med uppdrag i 15 andra bolag.

– Alla styrelseledamöter i AIK jobbar ideellt, om inte Per har tid eller ork att räta upp bolaget i AIK så får han hoppa av, säger Rekke.

Tror du Per Bystedt är ordförande i AIK Fotboll AB efter nästa bolagsstämma?

– Jag tänker inte spekulera i det, mycket kan hända. Men han har mitt förtroende.

Fotnot: Sportbladet har via mejl och telefon förgäves försökt få kontakt med Per Bystedt.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.

ÄMNEN I ARTIKELN